2007. február 23.

Életre szóló teke

Az egyik idei sportolói Életmű-díjat Kardos Mihály, a Szentesi Vasutas Tekézők Egyesületének vezetőségi tagja, az egyesület titkára kapta. Kardos Mihály 1975-ben lett a szakosztály játékosa, két évvel később sportágában segédedzői képesítést szerzett. Edzője Bakonyi István volt. 1980-ban beválogatták a vasutas válogatottba, amellyel a Vasutas Európa Bajnokságon Szófiában 2. helyezést ért el. Szegeden, az Öregfiúk Bajnokságán 1990-ben 2., '91-ben 4., '92-ben 1. helyezést ért el. Több éven keresztül szerepelt a másodosztályban, mint versenyző. 1975-től edzősködött, a Szentesi MÁV női és férfi csapatát készítette fel a versenyekre 5 éven keresztül. Tanítványai bejutottak az Országos Vidékbajnokságra is. 1979-től a szakosztály vezetője lett, és mai napig az egyesület vezetőségi tagja. 15 éve szervezi a Kurca-kupa versenyt és 10 éve a városi nyílt egyéni bajnokságot.

- Hogyan kezdődött kapcsolata a sportággal?

- 1960-ban kerültem szolgálattevőnek Szentesre a MÁV-hoz, itt használtam ki azt a lehetőséget, hogy volt tekepálya, így egyre többet tudtam játszani. Az akkori sportvezetők figyeltek fel rám, és 1975-től igazolt játékos lettem. Az aktív sportolást két évvel ezelőtt fejeztem be, egészségügyi okok miatt. Bulimeccsekkel kezdődött, végül egy életre szóló szerelem lett belőle, elkötelezettje lettem a sportágnak.

- Melyek voltak játékos pályafutásának legkellemesebb emlékei?

- Szegeden játszottunk a Délép-pályán, és én a legelső bajnoki mérkőzésemre készültem. Nagy csatában sikerült nyernünk, jómagam pedig - bár reszkető inakkal versenyezve - az egyik legjobb eredményt értem el 4234 fával. Azóta is szívesen emlékszem vissza arra a napra.

- Edzőként számos tanítvány érett komoly versenyzővé a kezei alatt.

- Több játékosom szerepelt az országos vidékbajnokságon, és az országoson is. Volt, aki válogatott lett, mások vasutas válogatottként versenyezhettek.

- Bár az aktív játékot befejezte, a sportágtól nem szakadt el. Mivel foglalkozik most az egyesületen belül?

- Vezetőségi tag, titkár vagyok, a gazdasági ügyeket intézem és az amatőr játékosokkal foglalkozom. Jövő hónapban kezdjük a városi bajnokságot, megkezdődött az NB II-es, NB III-as küzdelemsorozat és elrajtolt a négy város (Szeged, Cegléd, Kecskemét, Szentes) vasutas sportolóinak a bajnoksága is.

- Mit tart a legfontosabb sportvezetői sikerének?

- Hosszú évek munkájaként elértük, hogy 1986-ban felavathattuk az automata tekepályát, a következő esztendőben pedig az addig bitumenes játéktér műanyag borítást kapott. Életem egyik nagy vágya vált valóra akkor. Mivel a város mára kinőtte ezt a kettes pályát, szeretném, ha még életem során létre tudnánk hozni egy négyes pályát. Ez a következő feladatom.

H. V.