2007. február 23.

Tóni bácsi konyhája

Meggyleves

Hozzávalók: 8 dl tej, 4 ek. cukor, 1 vaníliarúd, 1 tasak vaníliás pudingpor, 40 dkg kimagozott meggybefőtt, 2 dl tejszín, 5 cl rum, tejszínhab.

Elkészítése: A tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliával, majd csurgassuk bele a kevés hideg vízzel simára kevert pudingport. Amikor felforrt adjuk hozzá a meggyet és a tejszínt, és ha újból felforrt vegyük le a tűzről. Ha langyosra hűlt öntsük bele a rumot. Tejszínhabbal a tetején tálaljuk.

Töltött sertésszeletek

Hozzávalók: 4 szelet vékonyra kiklopfolt tarja, 1 szelet kenyér, 15 dkg sonkás krémsajt, 1 mokkáskanál mustár, 1 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só.

Elkészítése: A kenyeret megpirítjuk és apró kockákra vágjuk. A krémsajtba belekeverjük a mustárt, a kenyérkockát, a zúzott fokhagymát és sóval, borssal fűszerezzük. A tölteléket egyforma adagokba a hússzeletekre kenjük, összehajtjuk és a széleit fogvájóval öszszetűzzük. A húsok felületét sózzuk, borsozzuk és zsiradékban, közepes lángon, minden oldalát néhány perc alatt megpirítjuk. Mérsékelt lángon, még legalább 5 percig hagyjuk puhulni a húst. Párolt zöldségkörettel kínáljuk.

Dorottya torta

Elkészítése: Négy deka vajat elkeverünk egy egész tojással, 30 dkg porcukorral és 8 dkg kakaóporral. Apródonként és felváltva 25 dkg lisztet és 2,5 dl tejet keverünk hozzá, végül belekeverünk egy csomag sütőport is. A tésztát két részre osztjuk és a tortasütőben külön-külön megsütjük. Amikor megsült, megtöltjük diós töltelékkel (ezzel is vonjuk be kívülről), majd aszalt gyümölccsel díszítjük.

A töltelék elkészítése: 15 dkg darált dióbelet kevés tejjel sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Közben habosra keverünk 15 dkg vajat, 15 dkg porcukorral és egy csomag vaníliás cukorral. A kihűlt diós masszával jól elkeverjük, majd ezzel töltjük meg a tortát.