2007. február 23.

A Pollák végzőseivel van az Erő

Hagyományosan a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola báljával ért véget a tanév szalagavatóinak sora. A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban február 16-án az iskolától való búcsú nosztalgikus és vidám volt.

Az iskola jellegéből adódóan túlnyomórészt fiúk a diákok, az ünnepélyes pillanatokban mégis megilletődötten hallgatták igazgatójukat, Nagy Gyulánét, aki arról beszélt: 71 végzős tanuló hozzátartozójának szíve szorul össze és dagad büszkén a melle. Ugyanígy érzünk mi, pedagógusok is. A mai világban sok család helyzete bizonytalan, de az iskolában a tanárok az állandó ismeretek átadására törekednek. Az élet egyikük számára sem könnyű, de a Marie Curie-idézet szerint "mindenki tehetséges valamiben.". A feltűzött szalag azt jelzi: az erőpróbák, a bizonyítás ezután következik.

A 11-esek először az igazgatónőnek és tanároknak, majd a név szerint szólított 12-es tanulóknak tűzték fel a kék szalagot. Ha valaki a Pollákban feltűzi ezt a szalagot, az azt bizonyítja, birtokában van a tudásnak, elérte a szintet a közelgő számadásra, hallhatták a műszaki iskola diákjai Szirbik Imre hozzájuk intézett szavait. A polgármester és országgyűlési képviselő egy diáktársát idézte, aki azt jelentette ki külföldiek társaságában: "magyar mérnök vagyok, nehogy ne tudnám megcsinálni". Nincs jobb, mint megjavítani valamit, ami rossz, s ha működik, nem kell magyarázkodni, tette hozzá a polgármester.

Horváth Péter és Opauszki Tibor 12. bés diákok Máraitól idéztek életviteli bölcsességeket, majd a végzősök nevében Tóth Norbert búcsúzott.

Szórakoztató műsorszámoké volt a terep. Vetítővásznon képek peregtek a 2003-2007-es időszakból, a Republic egyik dalára. Tavaly is sikeresnek bizonyult ez a zenés emlékkönyv, mely a nosztalgiázás mellett többször is mosolyt csalt a nézők arcára.

Nyitótánc következett 14 pár angolkeringőjével. A lányok "színt vittek" a produkcióba, a hagyományos fehér báli ruhások mellett néhányan a bordó árnyalataiban pompáztak. A táncolók a végén külön két színes "csokrot" is alkottak. Az osztálytáncokban elsőként a 12. A Pollák-sörtáncot adott elő sör nélkül, de a szokásos hozzávalókkal: kalap, térdnadrág, vidám sramlizene. A 12. C hip-hop bemutatójában az igazgatónő is szerepelt: az est kétségkívül legnagyobb poénja volt, hogy Darth Vaderként vonult el a diákok sorfala előtt. "Akármi történjék, az Erő veletek van", mondta biztatásképpen a végzősöknek.

Fellépett a műsorban a zeneiskola ütős zenekara, a Színkör művészeti iskola moderntánc tanszakának és Seres Antal gitáros tanítványainak népes csapata. A Fiata Rock magyar számokat játszott, pollákos baszszusgitárossal.

D. J.