2007. február 23.

A vezérőrnagyra emlékezünk

Cserhalmi Mihály 1942. április 28-án született Szentesen. Gyermekéveit is itt töltötte, iskoláit is városunkban kezdte, majd 1960-ban érettségizett a Horváth Mihály Gimnáziumban.

Hivatásául a katonai pályát választotta, s az Egyesített Tiszti Iskola vegyvédelmi szakára jelentkezett. Tisztté avatása után Hódmezővásárhelyre került, mint vegyi-sugár felderítő szakaszparancsnok. Szorgalmának és felkészültségének köszönhetően elöljárói javaslatra 1968-ban beiskolázásra került a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiára. Az Akadémia elvégzése után kinevezték Kiskőrösre a 38. Önálló Vegyvédelmi ezredhez, ahol 1973-tól, mint az ezred Törzsfőnöke végezte felelősségteljes munkáját. 1978-ban elöljárói javaslatra ismét tovább képezte magát a Szovjetunió Vezérkari Akadémiáján. Tanulmányai befejezése után 1980-ban Kaposvárra került.

A hadsereg szervezeti változásaival felkészültségének megfelelően egyre magasabb beosztásokat töltött be. A 2. Katonai Kerület Parancsnokság törzsfőnökeként dolgozott, Majd munkája elismeréseként 1994-ben a Magyar Köztársaság elnöke kinevezte tábornokká. 1995-től a 2. Gépesített Hadosztály parancsnoka lett, egészen 1997. április 28-i nyugdjba vonulásáig.

Beosztásait mindenkor a legjobb tudása szerint látta el. Nemcsak követelményt támasztó katona, hanem a jó munkát értékelő, beosztottjait megbecsülő vezető is volt. Igazi katona, aki a nehéz időkben és a nemzetközi gyakorlatokon is megállta a helyét.

Nyugállományú éveit a betegség sajnos megrövidítette. Szerető családja gondos ápolása mellett 2006. február 2-án hunyt el.

Több mint három évtizedes katonai pályafutása során végzett tevékenységét a Magyar Honvédség elismerte és saját halottjának tekintette.

A kaposvári Keleti temetőben katonai tiszteletadás mellett, a család, elöljárói, volt munkatársai, barátai és ismerősei jelenlétében helyezték örök nyugalomra.

Február 16-án, pénteken 11 órakor a kaposvári Keleti temetőben katonai tiszteletadással emlékeztek az elhunytra.

Nagyné Cserhalmi Gizella