2007. február 23.

Nem emelkednek az adók

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában, péntek délután tartja soros ülését a képviselő-testület. A napirendi pontok között olyan kardinális témák szerepelnek, mint a szervezeti és működési szabályzat módosítása, a beiratkozások szabályozásának ügye, valamint a város jövőjét alapvetően meghatározó két gazdasági típusú döntés: a 2007-es költségvetés és a pályázati helyzetről való tájékoztatás.

A költségvetés ún. befagyasztási politikája kapcsán az önkormányzati támogatásokban szerkezeti változások történtek, de összességében jelentős elmozdulás nem - tájékoztatott Szirbik Imre polgármester.

Kevesebb az állami támogatás, a város azonban bevételeit nem kívánta jobban fokozni, mint az inflációs hatás, hiszen a lakosság teherbíró képessége is véges, s a családoknak más területeken komoly kiadásokkal kell szembenézniük. A kettő eredője azt hozta ki, hogy sarokszámaiban gyakorlatilag változatlan a költségvetés a tavalyihoz képest.

A működési költségvetés vonatkozásában minden intézményt tételesen megvizsgáltak, s az engedélyezett létszámokhoz kapcsolódó bér- és közterhek teljes egészében lefedésre kerültek. A dologi kiadásoknál próbáltak egy olyan típusú normativitást követni, hogy ugyanaz a gyermek függetlenül attól, hogy melyik intézményben van, körülbelül azonos költségvetési támogatást kapjon.

A tervezésben arra is odafigyeltek, hogy 2007-ben Magyarország már teljes jogú európai uniós tagállamként az európai pályázatokon jelentős forrásokat bír megszerezni. Így a város is minél több pályázatot szeretne haza hozni. Ezek a pályázatok azonban nem ingyen pénzeket jelentenek, hanem Szentesnek is 10-50 százalékos önrészt kell biztosítania a tervek megvalósításához, melyhez meg kell teremteni a forrásokat a költségvetésben.

Fontos szempont volt az is, hogy több tavaly elvégzett munkát pénzügyileg idén kell a városnak rendeznie (pl. útépítések, a csatorna-munkálatok befejező ütemei, az alsóréti idősek otthonának kivitelezése).

A költségvetés végrehajtható, nagyon feszes gazdálkodás mellett tartható, de azt is előrevetíti, hogy pótlólagos feladatok finanszírozására egyéb bevétel esetleges bejövetele nélkül nem tud vállalkozni a város - mondta Szirbik Imre polgármester.

* * *

A lakosság által fizetett kommunális- és lakossági adók nem emelkednek, csupán egy szerkezeti változás van, amelyre törvényi rendelkezés vonatkozik, s a gépjárművek után fizetett adót szabályozza. Az iparűzési és az építményadó sem változott tételeiben (vállalkozók által fizetett), ugyanakkor a gazdaság erősödése 2 százalékos adónövekménnyel számol ebben az évben.

* * *

A következő tanévben körülbelül 200-220 első osztályossal lehet számolni, ami 8-9 tanulócsoport jelent. Az oktatási intézményekkel kapcsolatos mostani előterjesztés azt tartalmazza, hogy minden iskola kapja meg az esélyt ahhoz, hogy a szülők gyermekeiket az adott intézménybe írassák be. Iskolánként azonban maximum 2 tanulócsoportnyi, azaz 52 gyerek beiratására van lehetőség.

Az óvodák esetében bonyolultabb a helyzet, hiszen sok gyermek ilyenkor még otthon marad, tehát abszolút nem lehet előre tervezni ebben a kérdésben. Az biztos, hogy az óvodák átszervezése megindul kifutó rendszerben, de az önkormányzat nem kíván átirányítással óvodát megszüntetni.

Cseh-Lakos