2007. február 9.

Tóni bácsi konyhája

Lecsós libamájcsíkok

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg liba (kacsa) máj, 1 fej hagyma, fél zöldpaprika, 2-3 paradicsom, majoranna, olaj vagy zsír, 1 kk. pirospaprika, 1 kk. csípős paprikakrém, só, bors.

Elkészítése: A megmosott májat fél cm vastag csíkokra vágjuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk, a zöldpaprikát csíkokra vágjuk, a paradicsomot gerezdekre szeljük.

A lecsóhoz a hagymát zsiradékon megfonnyasztjuk, elkeverjük benne a pirospaprikát és a paprikakrémet. Hozzáadjuk a paradicsomot, kissé megsózzuk, 2-3 percig forraljuk, majd a zöldpaprikával készre pároljuk. Fedő alatt melegen tartjuk. Felforrósított zsiradékba beleforgatjuk a májat, meghintjük majorannával. Folyamatosan kevergetjük 4-5 percig, végül sózzuk, borsozzuk. A lecsót tálra terítjük, levével együtt tetejére szedjük a módját. Friss kenyérrel és petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Farsangi fánk

50 dkg néhány óráig meleg helyen tartott rétesliszthez 6 tojás sárgáját, 6 dkg olvasztott vajat, 5 dkg porcukrot, 4 dl tejet, 1 ek. rumot, 2 dkg cukros, langyos tejben megkelesztett élesztőt és csipet sót teszünk. Fakanállal jól kidolgozzuk, majd lábassal letakarva kb. 40 percig pihentetjük, míg jól megkel. Ekkor lisztes deszkára teszszük, hüvelykujj vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, letakarva újra kelni hagyjuk. Forró zsírban először födő alatt sütjük, míg egyik oldala megpirul. Megfordítjuk és födő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat lyukas kanállal kiszedve tálra halmozzuk. Porcukorral meghintjük, barack, málna vagy ribizli lekvárt adunk hozzá. Melegen kínáljuk.

Jó étvágyat!