2007. február 9.

Pénz és arany a sláger

Közmű-leolvasónak adják ki magukat

Fegyveres rablás történt két héttel ezelőtt a Felsőpárton. Egy akkor még ismeretlen férfi csuklyával a fején, fegyvernek látszó tárggyal követelt pénzt egy magánházban az ott lévő házigazdától. A sértett végül 5 ezer forintot adott át támadójának. A rendőrség munkatársai nagy erőkkel kezdték meg a nyomozást, amely során sikerült az elkövetőről ún. profilt, és fantomképet alkotni. Ezek alapján egy 20 év körüli, vélhetően szentesi lakost kezdtek keresni a rendőrök, elsősorban azokon a helyeken, ahol ez a korosztály megfordulhat. Az elmúlt pénteken este a bűnügyi szolgálat két dolgozója az egyik helyi benzinkúton lett figyelmes egy zavartan viselkedő fiatalemberre, akivel előbb beszédbe elegyedtek, majd - mivel a fantomképe nagyban hasonlított - igazoltatták. Ekkor derült ki, hogy a férfinél van egy símaszk, valamint egy gázriasztó fegyver. A gyanúsítottat előállították, majd a kihallgatás során beismerte, hogy ő követte el a rablást, tettét pénzzavarral magyarázta. A férfi jelenleg előzetes letartóztatásban van, tettéért a törvény szerint akár öttől-tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is felelhet.

Újra megjelentek városunkban olyan csalók, akik magukat közmű-leolvasónak adják ki, és hátralékra hivatkozva (víz, gáz, villany) a helyszínen pénzt szednek be, elsősorban idős emberektől. Ezzel ellentétben minden társaság óraleolvasó munkatársa fényképes igazolványnyal rendelkezik, a helyszínen hátralékot nem szednek be. A környező városokban olyan esetek is előfordultak, hogy álrendőrök jöttek hamis pénzt ellenőrizni. Ilyenkor a nyugdíjat kérik el a gyanútlan áldozatoktól, majd arra hivatkoznak, hogy a pénz hamis, és magukkal viszik a bankjegyeket.

Besurranásos lopás történt az Apponyi téren, kettő is. Mindkét esetben - a nyitott lépcsőházi ajtón keresztül - a lezáratlan lakásajtón át jutott a tolvaj az előszobába, ahonnan pénztárcákat, ill. több százezer forint készpénzt vitt magával.

Megvertek egy fiatalembert az egyik szórakozóhely illemhelyén. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, az ismeretlen verőlegények ellen egyelőre garázdaság miatt folyik az eljárás.

Olcsó tűzifát árulnak mozgó tüzépesek - az önkormányzatra hivatkozva. A csalók egyrészt jóval drágábban árulják a fát, másrészt a lerakott tüzelő súlya is kevesebb a papíron lévőnél. Az önkormányzat természetesen nem árul ily módon tüzelőt, legyenek tehát bizalmatlanok az ilyen utcai árusokkal szemben.

Betöréses lopás miatt indult eljárás a városközpontban lévő tízemeletesekben történt bűnesetek ügyében. Három lakásba törtek be ill. kíséreltek meg betörni, a kár eléri a százezres nagyságrendet, pénz és aranyékszerek tűntek el.

H. V.