2007. február 9.

Kisebbet álmodnak idén

Hagyományos év eleji megbeszélésre gyűltek öszsze a Művelődési Központ szakköreinek, klubjainak vezetői az ifjúsági házban. Sok szép programot szerveztek, de az idei költségvetés és a Móricz Zsigmond Művelődési Ház közelgő elvesztése kicsit beárnyékolta a hangulatot.

A Művelődési Központ keretein belül működő csoportok száma nőtt, de a gondjaik nem emiatt nőttek, kezdte bevezető gondolatait Kruzslicz Pál. A központ igazgatója ezt az anyagi helyzetre értette: erre az évre 4,2 millióval csökkentették a költségvetésüket. Abban bízik, lesznek olyan önkormányzati vagy egyéb pályázati források, melyek enyhíthetnek a problémákon. Ha többet tudunk meg egymásról, jobban segíthetjük egymást - ezzel a mottóval indította útjára a beszélgetést.

A sakk-szakkörösök számára most szombaton kezdődik a versenyszezon. Kőhalminé Forrai Julianna büszkén mondta: nyári táborukba egyre többen jelentkeznek, ezért két hetesre bővítve még eredményesebb lehetne.

A Király István Kertba-rátkör rendezi Szentesen júniusban az Országos Kertbarát Szövetség konferenciáját, most állítják össze a programokat, ehhez várt ötleteket, javaslatokat dr. Horváth György elnök a többi vezetőtől. Azt is megemlítette: a lecsófesztivált idén is kétnaposra tervezik a Hunor CO-OP-pal.

A nyugdíjasok klubjában idén ünneplik 40 éves fennállásukat, árulta el Kovács Mátyás. Szeptemberben szeretnék megrendezni ezt az eseményt, de a vezető álmai kezdenek szertefoszlani. Kicsit álmodunk, de álmodunk - jegyezte meg Kruzslicz Pál. Arra is utalva, hogy a Móricz-művelődési házat az önkormányzat értékesíteni akarja, s tavasszal várhatóan át is kell adniuk az intézményt új fenntartójának. Az igazgató igyekezett mindenkit megnyugtatni: keresnek helyet az összes szakkörnek és klubnak, mely az Ady Endre utcai házból kiszorul. Nagyobb rendezvényekkel viszont gondjuk lesz. Mint ahogy a mozgáskorlátozottak tavaly 25 éves csoportjának vezetőjét, Lehoczki Józsefnét is nyugtalanítja, hogy a tagok közül többen, akik a rámpás bejárón tudtak csak bejutni a Móriczba, máshonnan ki lesznek zárva. Kruzslicz ideiglenes megoldásként az ifjúsági ház Kurca felőli részén az egyik helyiséget ajánlotta, s elmondása szerint már jelezte a polgármesteri hivatalnak, hogy ez a probléma megoldásra vár.

A csoportok közötti együttműködésre szép példa a Tájak, korok, múzeumok Koszta klubjának segítsége a mozgáskorlátozottaknak: Lantos Imre elkészítette számukra a weboldalukat. Mondván, ha kirándulni nem is mindenki tarthat velük, az országjárókkal, legalább így maradjon meg a partnerség.

A bélyeggyűjtőket képviselte Szűcs Lajos alpolgármester, aki azt panaszolta: a fiatalokat már nem érdekli ez a hobbi. De reméli, visszatérhet a bélyeggyűjtési, vagy éppen olvasási kedv is, csak türelem kell hozzá.

(darók)