2007. február 9.

Megoldás az egyedül élőknek

Sokunk családjában vannak idős emberek, akik egyedül élnek vagy hétköznapi teendőik elvégzésében segítségre szorulnak. Többünk környezetében az is előfordult már, hogy egy-egy egyedül élő hozzátartozónkat éjszaka baleset érte, s a családtagok következő látogatásakor - több óra elteltével - került a kórházba a beteg, hiszen sérülten nem tudta kihívni a mentőket vagy értesíteni hozzátartozóit, szomszédait.

Így történt ez az egyik szentesi családban is. Idős szomszédjukat éjszaka baleset érte, elesett és felkartörést szenvedett. Az ismerősök csak másnap, következő látogatásukkor értesültek volna a történtekről, de hála a Szentesen is kapható jelzőberendezésnek, rögtön tudomást szereztek a balesetről. Így felkeresték az egyedül élő idős nénit, mentőt hívtak és a szentesi kórház sürgősségi osztályán rövid időn belül sikeresen ellátták a sérülést szenvedett idős nénit.

A család környezetében volt már idős, egyedül élő hozzátartozó, akinek segítségére lehetett volna az eszköz. Így kezdtek el megoldást keresni az olyan helyzetekre, amikor hozzátartozójuk mellett nincs, gondozó és esetlegesen baleset éri. Hallották, hogy a nyugati országokban kapható olyan jelzőberendezés, mely a nehezen mozgók segítségére lehet. Azt is megtudták, hogy hazánkban a Vöröskereszttől szerezhető be az eszköz, de sok esetben heteket, hónapokat kell rá várni. Majd tudomást szereztek arról, hogy városunkban a 3V-KL Kft-nél is kapható hasonló jelzőberendezés. Így felkeresték a kft-t, ők is megrendelték a praktikus készüléket, s egy-két héten belül már fel is szerelték ismerősük lakásában.

1998 óta működik környékünkön rádiótávjelzős házibeteggondozás. Számos készüléket helyeztek el Szentesen, Csépán, Tiszaalpáron, Eperjesen, Gádoroson és Mindszent térségében is, tehát városunk 18-20 kilométeres hatótávolságában.

A készülék használata pedig egyszerű és könnyen megtanulható, hiszen a balesetet szenvedőnek csak egy nyakba akasztható készülék gombját kell megnyomnia, ami a szentesi polgármesteri hivatal épületében működő diszpécsernél jelez. Ekkor a központban lévő dolgozó értesíti az ügyfél által megnevezett személyt, hozzátartozót vagy gondozót, aki felkeresi ismerősét és szükség esetén értesíti a háziorvost vagy a mentőket. Így 10-15 perc alatt megérkezhet a segítség.

A rendszer azonban nemcsak az otthoni beteggondozásban, hanem a betörés- és tűzjelzésben is hasznos szolgálatot tölthet be. Mára térségünkben közel 300 ügyfél ismerte fel a szolgáltatás előnyét, s csatlakozott a rendszerhez mind a belvárosban, mind a települések bel- és külterületén, valamint a környező tanyákon.

Cseh-Lakos