2007. február 9.

Tűzoltók a viharban

Először tartanak újonckiképzést

A Kertvárosban is adott munkát a tűzoltóknak a szélvihar

Az elmúlt hetekben tapasztalt viharos erejű szél mindenkit próbára tett, így a tűzoltókat is, akiknek munkájára szükség volt a város bel-és külterületén is. Kajtár István parancsnokkal egyéb, a szentesi tűzoltóságot érintő aktualitásokról is szót ejtettünk.

A legnagyobb esetszámuk egy napon 15 riasztás volt, tudjuk meg a tűzoltók parancsnokától. Kajtár István felsorol pár közintézményt, így az Erzsébet téri iskolát, melynek a tetőszerkezetén akadt munkájuk, de a vihar megrongálta a gimnázium tetejét is. A Petőfi szállóról pedig - az építmény állaga miatt is - épületszerkezetek hullottak alá. A Drahos utcában egy többszintes panelépület tetejének harmadré-szét bontotta le az erős szél, a tűzoltó parancsnok úgy kommentáltja: a helyszínen nagyon szomorú, megrázó látvány fogadta őket. A fákat sem kímélte az időjárás: a Vörösmarty utcai gyermekorvosi rendelő udvarában lévő nagyméretű fenyőfát bontotta le, a sürgősségi tömb bejárata előtt egy gesztenyefát tört ki a szél, de a kórház területén is több fát kellett kivenni. Ezen kívül még számtalan helyen, a várost elhagyó közutakra dőltek rá fák, magáningatlanok előtt és belül is maradtak a viharnak nyomai.

A szélviharban a tűzoltóknak volt, hogy rangsorolniuk kellett a beavatkozást, mert nem tudtak azonnal kivonulni. Avartűz ütött ki ugyanis a ruhagyár közelében, ilyen esetben a műszaki mentés - amennyiben halasztást tűr - későbbre kerül.

A társparancsnokságoktól nem tudtak segítséget kérni, s ők sem tudtak volna segíteni, minthogy mindegyikük le volt terhelve. A helyi állomány azonban elegendő volt, nyugtázza a parancsnok.

A tűzoltólétszámot országosan 500 fővel fogják növelni 2007-ben, a természetes fluktuáció (pályaelhagyás, nyugdíjazás) miatt a szentesi parancsnokságra is felvesznek hat embert. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képzési helyein egy időben átlagban 15-20 kollégát tudnak kiképezni, most viszont 62-t kellene. Így a negyven kiképzőhely egyike lett Szentes, ahol 16 helybeli és csongrádi lánglovag oktatása kezdődött el.

- Ilyen tanfolyamot, mely szakmunkás végzettséget ad, Szentesen korábban nem szerveztünk, mondja a parancsnok. Az újoncok négy hónapos kiképzés után, július 1-jétől kerülhetnek hivatalos állományba. Szeretnének tartalékot is, mert a váratlan eseményekre is fel kell készülniük. Sikeres volt toborzó-felhívásuk nemrégiben, felvételi és kiképzés után újabb három fő kerülhet majd állományba. Páratlan években szakmai versenyt rendeznek, erre teljesen új rajjal készül az országos szinten eredményes szentesi alakulat, mert a korábbi sikercsapat tagjai vezető beosztásba kerültek.

Idén előttük áll az átszervezés réme is, fogalmaz a parancsnok. A jogalkotók és a szakmai felügyelet a tűzvédelemre költött pénz kiegyenlítésére törekszenek, vizsgálatuk szerint Szentes túl van biztosítva.

- A tervek szerint egy tűzoltó szert fogunk veszíteni, ám mi ezt szakmailag és érzelmileg is vitatjuk, jelenti ki Kajtár. - Március 31-ig van lehetőségünk hatástanulmányokkal igazolni, hogy az itt élő embereknek szükségük van az eddig szolgáltatott biztonságra.

D. J.