2007. február 9.

Világszínvonalú teljesítmény elismerése

A Dr. Bugyi István Kórház osztályvezető főorvosának, dr. Berki Sándornak (képünkön) tudományos munkássága nemzetközi viszonylatban is nagy megbecsülést vívott ki az elmúlt években. Egy nyugati cég ennek a munkának az elismeréseként nyújtotta át február 6-án ajándékát a kórháznak, és az intézményen keresztül városunknak.

A 15 millió forintos adomány körülbelül egy éven át teremti meg kórházunkban a csonttörések modern műtéti helyreállításához szükséges tárgyi feltételeket, hiszen így évente több tucat ember korszerű operációjára kerülhet sor titán-szegrendszerrel, mely Európában általánosan alkalmazott eljárás.

Az elismerés azonban nem csak egy embernek, hanem egy egész csapatnak szól - mondta a baleseti sebészet osztályvezető főorvosa, hiszen sok egészségügyi dolgozó közös munkáját minősíti, s továbbviszi kórházunk hírnevét az európai országokba. A csapat minden tagja nélkülözhetetlen feladatokat teljesített a közös munkában.

Dr. Berki Sándor már 18 éve áll kapcsolatban az angol-amerikai-olasz tulajdonú részvénytársasággal, hiszen még szegedi tanársegédi évei alatt ismerkedett meg az Orthofix cég munkájával, melynek mára referencia intézményévé vált a szentesi kórház. A főor-vos régóta műt a minimál invazív eljárással, s több bemutató-operációt is végzett a titán-szegrendszerrel, többek között két héttel ezelőtt Milánóban. Az ottani referenciaműtéteken 2 felkartörést látott el a modern orvosi eszközzel. A beavatkozás előnye többek között az, hogy a beültetett protéziseket nem kell eltávolítani a későbbiek folyamán a sérült testrészekből, hiszen nem váltanak ki allergiás reakciót az emberi szervezetben, s az MRI-vizsgálatok során sem forrósodnak fel, mint az eddig használt acélból készült protézisek.

A szentesi kórház ennek a modern technikai eszköznek a segítségével ismét nagy lépést tett a regionális centrum szerepének betöltésében és az elvárások teljesítésében. Ahogyan azt Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő kiemelte, dr. Berki Sándor főorvos bebizonyította, hogy ebben a kisvárosi kórházban is fel lehet mutatni világszínvonalú teljesítményeket, és lehet magas szakmai hozzáértéssel a csúcstechnika fejlődési eredményeit felhasználva operálni. Elmondhatjuk tehát, hogy az európai színvonalú gyógyítást, európai orvosok, európai állampolgárokon, európai technológiával látják el ezen a szakterületen is a szentesi intézményben.

Cseh-Lakos