2007. január 12.

Őstermelők biztosításáról

Tekintettel az uniós gyakorlatra is, 2007. évtől az őstermelők biztosítottá válnak. Az őstermelők közül nem biztosított az, aki közös őstermelői igazolványon szereplő kiskorú személynek, vagy családi gazdaság kiskorú tagjának, vagy egyéb, a törvényben meghatározott biztosítottnak (például munkaviszony alapján biztosított) minősül.

Nem lesz biztosított a saját jogú nyugdíjasnak minősülő személy, vagy özvegyi nyugdíjban részesülő személy, feltéve, hogy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. Szintén nem biztosított az őstermelők közül az a személy, akinél a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen nem éri el legalább 20 évet. (A meglevő szolgálati időt az illetékes nyugdíjfolyosító igazgatóság kérelem ellenében közli a magánszeméllyel.)

A biztosított őstermelő 2007. január 1-jét követően a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér után teljes járulékot, azaz 29 százalék társadalombiztosítási járulékot, 8,5% nyugdíjjárulékot és 7% egészségbiztosítási járulékot fizet. Amennyiben a megelőző (2007. év vonatkozásában értelemszerűen a 2006.) évi - támogatások nélkül számított - őstermelői bevétele nem haladja meg a 7 millió forintot, akkor a megelőző évi - támogatások nélkül számított - őstermelői bevételének 20%-a után 8,5% nyugdíjbiztosítási járulékot és 4% természetbeni egészségbiztosítási járulékot fizet. A járulékokat negyedévente, az adott negyedévet követő hónap 12-ig kell megfizetni.

2007. január 21-ig minden mezőgazdasági őstermelőnek az állami adóhatósághoz bejelentést kell tennie arról, hogy fennáll-e a biztosítási jogviszonya, vagy sem. Ha nem, akkor annak okát is meg kell jelölni. 2007. január 1-jétől új igazolvány kiváltásakor, illetve családi gazdaság nyilvántartásba vételével egyidejűleg köteles nyilatkozni arról az őstermelő, hogy van-e kizáró körülmény a biztosítási kötelezettsége alól. Ezt a bejelentését a megyei földművelésügyi hivatalokhoz kell megtenni. Ezt követően a bejelentett adatokban történt változást 15 napon belül az állami adóhatóságnak kell folyamatosan bejelenteni.

A biztosított őstermelők 2007. január 1-jétől negyedévente, a negyedévet követő hónap 12-éig kötelesek elektronikus úton adatszolgáltatást adni a fizetendő járulékokról. Ez egyben azt is jelenti, hogy legkésőbb 2007. első negyedévében el kell végezni a szükséges regisztrációt annak érdekében, hogy 2007. április 12-éig (az első adatszolgáltatási határidőig) teljesíteni tudják az adatszolgáltatást.