2007. január 12.

Döntött a lakóközösség

Kedvezőbb lett a fűtési tarifa

Régebb óta hadakoznak a Kossuth tér 5. szám alatti hatemeletes épület lakói a csillagászati összegű fűtési számlák miatt. Az embereknek a fővárosi illetőségű Dalkia Energia Zrt.-vel van bajuk. Az utóbbi időben már azt követelték a társasházban élő családok, hogy a gázfűtésről hadd térjenek át a főleg termálvizet használó rendszerre. Ennek a feltételeit ugyanis korábban már megteremtette a Szentes Városi Szolgáltató Kft., amely a település több lakóházánál és közületénél is a termálenergiát használja.

Mint hallottuk, a Dalkia Energia Zrt. kész lett volna a váltásra azzal a kikötéssel, hogy ha a közösség további öt évre meghosszabbítja velük a 2008. áprilisáig érvényes szerződést. Ezt az ajánlatot a lakók zsarolásként értékelték, kinyilvánítva azt, hogy a szolgáltató köteles a korszerű és olcsóbb energiát igénybe venni.

A Kossuth tér 5. szám alatti társasház december 13-án tartott lakossági fórumán kérték a Dalkia Energia Zrt.-t hogy ne a gázszolgáltatótól vásárolja a hőenergiát, hanem a táv-hőszolgáltatótól. Döbrőssy Iván, a Szentes Városi Szolgálató Kft. ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy ehhez a műszaki feltételek adottak, hiszen a tavasz folyamán, még a térfelújítás előtt lefektettek oda olyan vezetékpárt, ami lehetővé teszi, hogy az épület bekapcsolható legyen a távfűtésbe.

- Így a Dalkia elfogadta a lakók kérését, és január 2-án megtörtént az átállás - tájékoztatott az ügyvezető. - Attól az időponttól már a távfűtésről vételezik a hőt, hőmennyiségmérőn keresztül, elszámolással. Ez azt jelenti, hogy a Dalkia lett a cég fogyasztója, a korábbi üzemeltetési szerződés alapján 2008. április 30-áig ő számol el, és ő szolgáltatja a tőlünk vásárolt hőt a lakóháznak. Az, hogy utána mi lesz, ismételten a lakók döntésén fog múlni. A zrt. öt évre szerette volna meghosszabbítani a szerződést, mivel így kedvezőbb tarifába kerül a fűtés a háznál. Gáz esetében négyezer forint feletti ajánlata volt, így viszont 2500 forint körüli összegről van szó. Hogy mi lesz a későbbiekben, azt a lakóközösség dönti majd el. Majd kiderül, mi fog változni. Szentesen 1306 lakás van bekapcsolva a rendszerbe, így ezt a 96 lakást is el tudjuk majd látni hőenergiával.

(lovas)