2007. január 12.

Tízszeres bajnok páros

A megyei közgyűlés emlékérmesei

László Csaba és Szögi Szilvia számára jelentős sikereket hozott a 2006-os esztendő. A Szilver TSE évek óta legeredményesebb táncospárja közös pályafutásuk tizedik magyar bajnoki címéhez érkezett, majd a múlt év a megyei közgyűléstől kapott emlékéremmel zárult.

Kiváló eredményeiknek szólt az elismerés. December 21-én Szegeden vették át a közgyűlés díját, a Csongrád Megye Sportjáért Emlékérmet. Elsőként ők kaptak megyei kitüntetést az egyesületben, a korábbi városi elismerések után, ugyanis Csaba és korábbi párja, Németh Anikó majd edzőjük, Szatmári Nagy Szilvia is részesült az elmúlt években Városért-emlékéremben. Természetesen nagyon büszkék most a közgyűléstől kapott díjra.

A bajnokpáros a sikerekhez vezető első lépéseket 2002 elején tette meg. Nem sokkal azután, hogy Csaba Anikóval tízszeres magyar bajnokként, a hazai tíztánc-ranglista éllovasaiként befejezték a közös táncot. Szatmári Nagy Szilviának, a Szilver vezetőjének sikerült megnyernie a szegedi Flamenco táncosát, Szögi Szilviát. Így a szintén partnerét nélkülöző, s a versenytáncból már-már kifelé táncoló Szilvia a szentesi klubhoz csatlakozott, s az évek során Csabával standardben és tíztáncban öt-öt magyar bajnoki címet nyertek összesen, külön öröm, hogy a tizediket éppen hazai közönség előtt, a tavaly októberben a szentesi sportcsarnokban rendezett standard bajnokságon sikerült megszerezniük. Múlt évi külföldi sikereikből a tíztánc Európa-bajnokság kívánkozik az élre, ahol a döntőben táncoltak, a 6. helyen végezve. Bejárták a fél világot: Dániában standard világbajnokságon középdöntősök voltak, Moszkvában tíztánc vb-n vettek részt, Tajpeiben tíztánc világkupán ötödikek lettek, Spanyolországban standard táncok Eb-jén 14. helyen végeztek. Ezen a hétvégén már szintén erre és ugyanoda utaznak, a cél most is a középdöntő, hiszen ez olyan sportág, ahol a döntőbeli helyek le vannak osztva. A táncosokkal egy év eleji izzasztó edzést követően találkoztunk, s már igencsak elcsigázva válaszoltak kérdéseinkre. Az igyekezetük most az Eb-nek szól, csak a két ünnep között pihentek egy hetet.

Büszkeségeink rendszeresen feltűntek az egyik kereskedelmi tévé műsorában is: a Szombat esti lázban a standard táncokat mutatták be szakszerűen a nézőknek. A gálaműsort az ő angol keringőjük nyitotta, később három légtornász alatt szambát táncoltak. Szögi Szilvia elárulta: két nap is felutaztak gyakorolni, s még a felvétel napján is próbáltak, hogy aztán a műsorban két percet táncoljanak. Csabától megtudjuk, mindkét szériára felkérték őket sztárpartnerek mellé, ám dönteniük kellett: műsor vagy versenyek.

Az viszont az önkormányzati támogatástól függ, biztosíthatja-e az egyesület a külföldi versenyeket a táncosok számára, hallottuk Szatmári Nagy Szilviától, aki a művészeti iskolákban oktató tanítványai miatt is aggódik. A standard magyar bajnokságot azonban ismét a Szilver rendezheti, szeptember 1-jén, a sportcsarnokban.

Darók József