2007. január 12.

Tóni bácsi konyhája

Erdélyi raguleves

Hozzávalók 4 főre: fél kg csirkeaprólék, 1 cs. leveszöldség, 2 dl tejföl, 1 zöldpaprika, 1 ek. liszt, 1 marék zöldborsó, 2 szál zeller, 1 cs. petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, tárkony ízlés szerint, étolaj, só, őrölt bors.

Elkészítése: Kevés felhevített olajban megpároljuk a leveszöldségeket és az apróra vágott vöröshagymát. Beletesszük a csirkeaprólékot, a zellert, a zöldpaprikát, a petrezselymet és felengedjük 2 l vízzel. Mikor a hús majdnem megpuhult, hozzátesszük a zöldborsót, közben sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük. Mikor alacsony lángon készre főztük tejfölös habarással hirtelen felforraljuk. Tálaláskor a tetejét meghintjük egy csipetnyi tárkonnyal.

Sajttal sült fasírt

Hozzávalók 4 főre: 2 szikkadt zsemle, 1 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyem, 20 dkg trappista sajt, 50 dkg darált húst, 2 tojás, 1 kk. pirospaprika, 1 kk. mustár, só, bors, 2 ek. olaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az előzőleg beáztatott és jól kinyomkodott zsemléket, az apróra vágott hagymát és petrezselyemzöldet, az öszszezúzott fokhagymát, a tojásokat, a pirospaprikát, mustárt, sót, borsot és jól összegyúrjuk. Végül beledolgozzuk a kockára vágott sajtot. Kikenjük olajjal és meghintjük zsemlemorzsával egy mély, hosszúkás alakú sütőedényt. Belerendezzük a húsmasszát, tetejét meglocsoljuk egy kevés olajjal és 180 fokos sütőben készre sütjük. A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, vágódeszkára emeljük és nem túl vékonyra felszeleteljük. Petrezselymes burgonyával és vegyes salátával kínáljuk.

Jó étvágyat!