2007. január 12.

Üzenetek a múltból

Bucsány György, dr. Molnár László és a közönség

Dr. Molnár Lászlónak a múlt és a város iránti imádata látszik képeslap-gyűjteményén. A volt városi főügyész tízezer darabos kollekciójából több alkalommal rendeztek már kiállítást, mindig más-más tematika szerint. Január 19-ig a városi könyvtárban a Szentest, Csongrádot és Szegedet bemutató képeslapokból láthatunk több mint százötvenet, de a tárlatnak egyben apropót adott dr. Molnár László 85. születésnapja is.

A mai olcsó SMS-ek világában a képek árulkodnak, megmutatják a mai szemlélőnek, ami már nem létezik, vagy átalakult: dr. Molnár László tekintélyes képes levelezőlap gyűjteményének olyan érdekes és értékes darabjai is a falakra kerültek, melyeken például a Szentest Csongráddal összekötő vashíd távlati képe mellett egy 1910-ből való lap a szemből közeledő mozdonyt mutatja. Egy másikon Kossuth utcai részlet - még a szovjet emlékművel, de szerepel a lapokon a Harris-ház, vagy egy másik képen a még alig pár éve álló Petőfi Szálló, mint ahogy az 1910-ben épült járásbíróságról is készült abban az időben képeslap. Ez utóbbi kép azért is kedves lehet a gyűjtőnek, mert ebben az épületben dolgozott 1960-tól 1983-as nyugdíjba vonulásáig. Dr. Molnár László tavaly december 7-én töltötte be 85. életévét, a kiállításon Bucsány György ny. pedagógus köszöntötte Laci bácsit.

Beszélgetésükből kiderült, a képeslap-gyűjtésre, mint ismeretközlésre tekint, s ez a tulajdonság öröklődött családjukban, hiszen szülei pedagógusok voltak. Apja igazgató, anyja tanítónő volt a Kossuth téri (ma Kiss Bálint) általános iskolában, ott is laktak az igazgatói lakásban. Bátyja pedig mérnökből vált tanárrá, nem is akármilyenné, mert diákjai fémtáblára írták neki: A világ legjobb tanára. Szóba került az is: Molnár László 1944. október 8-án leventeként hagyta el Szentest, ami egy történelmi nap volt, mert aznap délben már bent voltak városunkban a szovjet csapatok. 1948. januárjában lépett újra magyar földre. "Útját az ismeretlenbe" meg is írta, visszaemlékezéseiből tudjuk: Berlinben komoly bombatámadást élt át, s német földön találkozott testvérével is.

A későbbiekben a városi bíróságon főügyész lett, emberséges magatartására sokan emlékeznek.

Húsz éven át volt a bélyeggyűjtők helyi társaságának vezetője, aztán a bélyegeket felváltották a képeslapok: kapcsolatba került a Képeslevelezőlap-gyűjtők Országos Egyesületének elnökével. A szombathelyi Kőszegfalviné Pajor Klára nyitotta meg Laci bácsi Templomok Magyarországon című kiállítását református templomban két éve, amikorra már komoly gyűjtőnek számított. Beválasztották az egyesület vezetőségébe is. Gyűjtőnek '86 óta vallja magát. Mára mintegy tízezer darabot gyűjtött össze, főleg levelezés útján. Azt mondja, rendezgetése közben sokat lehet tanulni, állandó munkát ad a kollekció. Egy 1901-ben keltezett lapon megmutatta, milyen a hosszú címzés: a hátuljára került a név és cím, az üdvözlő szöveg a képes oldalára. Otthon iratrendezőben téma szerint sorakoznak a gyűjtemény darabjai, köztük régi szerelemes üdvözlőlapok, magyar festők művei, de olyan is, amit külföldről, a háború poklából ő küldött haza. - Az az érdekes számomra, amit a lapokon meg tudok mutatni, - vallja dr. Molnár László, s ezen az egykori városi épületeket is érti. Számára Szentes egyenlő mindennel, a városhoz kötik meghatározó élményei.

D. J.