2007. január 12.

Konfliktushelyzetek - Európai színvonalú városért

Polgármesteri évértékelő

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő volt vendége a Rádió Szentesnek. Évértékelő interjújából előző számunkban már közöltünk részleteket. Alábbiakban a befejező részt olvashatják. A folytatásban arra kértünk választ, a tavasz óta honatyaként is munkálkodó Szirbik Imrétől, hogy polgármesterként, egyben országgyűlési képviselőként hogyan lehet a város érdekeit szolgálni?

- Ebben a kérdésben elsősorban polgármesternek tekintem magam - mondta. - A képviselői munkámat is elsősorban annak a célnak a segítésére használom, ami a város és környékének fejlődését jelenti. Eddig sem a város határáig láttam, eddig is kistérségben gondolkodtam. Akkor, amikor az ember egy-egy törvény kapcsán véleményt formál, és azok általában a frakcióban, munkacsoportokon belül dőlnek el, akkor mindig az vezérel, hogy abból a településeknek, az itt élő embereknek minél többet lehessen kihozni.

- Azért vannak konfliktushelyzetek, amikor.

- Igen, vannak helyzetek, amikor az embernek mérlegelni kell, hogy egy-egy kérdéskörben milyen álláspontot foglal el. Az ilyen helyzetekben általában felülkerekedik bennem, hogy tudom azt, milyen mértékben befolyásolom a döntést. A befolyásolás elsősorban a véleményalkotáson, meggyőzésen alapul, ami jórészt frakción belül történik. Az ülésteremben már kevésbé dőlnek el dolgok, az inkább szereplési színpad sok ember számára. Amikor az ember a gombot lenyomja, azt is mérlegeli, hogy neki egy-egy döntés után oda kell menni a miniszterelnökhöz, vagy valamelyik miniszterhez mondjuk egy kórház, vagy egy útépítés, akár egy vasút megmaradása ügyében lobbizni. Itt bizony mérlegelni kell, hogy a döntéshozatal, amelyben részt vett, az embereknek hogyan hoz legtöbbet. Megjegyzem, ezt a szituációt éltem át éveken át a megyei közgyűlésben is, ahol elsősorban Szentes érdekéért harcoltam.

A Nagy Ferenc utca kellemes hangulatú sétálóutcává alakult

Az elmúlt években központi forrásokból több milliárd forint érkezett Szentesre. Az idei év végére a beruházások döntő része befejeződik. Lezárul a szennyvíz-csatornázási program, készen áll a megyeháza, túl vagyunk a térfelújításokon, jelenleg a református templom és idősek otthona felújításán dolgoznak az emberek, és elindul az emelt szintű idősek otthonának építése. A soros kérdés ekképpen hangzott: az elkövetkező időben várható hasonló nagyságrendű forrás a városban?

- Nagyon komoly munka van abban, hogy az a sok milliárd forint Szentesre bejöhetett. Ez, ha még nem olyan nagy összegben, de a reményeink szerint tovább folytatódik. Felújításra vár a Petőfi Szálloda épülete, nem kis küzdelem árán a csongrádi elkerülő út is megvalósul, azáltal a szentesiek közelebb jutnak, ha kilométerben nem is, de időben az autópályához. A mintegy 5 és félmilliárd forintos beruházás 2008-ban kezdődik, a befejezése 2009-re várható. Általa a gazdaságfejlesztés kap komolya esélyt.

Nagy munka volt abban is, hogy a kórház bennmaradhatott a negyven kiemelt intézmény között. Így esélyt ad arra, hogy az egészségügyi intézmény is pályázhat azokra a felújítási programokra, amely a műtéti blokk kialakítását, az ápolási helyzet javítását és közműfelújításokat eredményezhet. Most készülnek a 2007-2013-as periódust magába foglaló regionális és országos pályázatok. Számunkra ez a Kossuth utca teljes rekonstrukcióját, a panelprogram folytatását, a város teljes belvízelvezető rendszerének felújítását és a Kurca teljes rehabilitációját jelentheti.

- Elmondhatjuk végre, hogy a 147-es vasútvonal Szentes és Orosháza közötti szakasza megmenekült?

- Közgazdászként tudomásul kell vennem az elemzéseket, hiszen a számok nem hazudnak. Ugyanakkor lokálpatrióta szívemmel a vasút mellett lobbizok. Úgy érzem, az összes viharfelhő még nem múlt el felette. Az önkormányzat kijelölt egy százhektáros területet egy bioetanol üzem létrehozására, az is elősegítheti a megmaradását. Svéd befektetőkkel tárgyalunk egy közel háromszázezer tonna kukoricát feldolgozó üzem létesítéséről. Ezáltal Szentes és térsége, valamint a Dél-Alföld egy részének gabonatermelői biztos piachoz jutnak, már nem lesz intervenciófüggő a kukorica értékesítése, hanem üzemanyagként kikerül az energia a piacra. A beruházás hosszú távon biztosítja a termelés biztonságát, és 30 fős munkahelyet hozhat Szentesnek.

- Mire a legbüszkébb a 2006-os esztendőből?

- A lista, szerencsére igen hosszú. Büszke vagyok arra, hogy a város ebben a zaklatott esztendőben is megőrizte békéjét, alkotó biztonságát. Erőinket nem egymás felőrlésére, hanem az erők egyesítésével a fejlődésre koncentráltuk. Egy alkotásokkal teli esztendőt hagytunk magunk mögött, és ezt köszönöm mindazoknak, akik segítettek ebben. Egy dinamikusan fejlődő, európai színvonalú békés várost építhetünk. Nehéz év előtt állunk, de bízom abban, hogy a város képes lesz arra, hogy ne csak egy közösség életét tegye jobbá, szebbé, hanem a polgárai számára is azt a biztonságot, kényelmet nyújtsa, amely a nehézségek leküzdéséhez szükséges.

Lovas József