<<< Vissza

Hét éves motoros

2006. november 3.

 
A hét éves Soma álma, hogy magyar bajnok lehessen.

Egy sportoló akkor válhat az általa imádott sportág legjobbjává, ha minél hamarabb kezd el vele foglalkozni, ily módon minél hamarabb próbálja bizonyítani, hogy érett az általa választott sportra. Fényes bizonyíték erre a hétéves Paczali Soma Csaba, aki már néhány versenyen sikeresen szerepelt. Vele és édesapjával, Paczali Csabával beszélgettem.

- Honnan a motorversenyzés iránti vonzalmad? - kérdeztem Somát.


- Láttam gyorsasági motorversenyeket, s megtetszett. Ezért versenyzek négy éves korom óta.

- Hét évesen mi a legjobb eredményed?


A választ az édesapjától kaptuk: - Nálunk ez úgy van, hogy most nincs korcsoportos bajnokság. Összevonva mennek a 6-8-10-12 éves gyerekek s a korcsoportjában (6-8 éves), az öt körversenyen ahol motorozott, magasan ő volt az első. Az összevontban, ahol 10-12 évesekkel megy, a 4.-5. helyezést érte el. Hét évével ő a legfiatalabb gyorsasági motoros a megyében.

- Első osztályos vagy, és ilyenkor az a legfontosabb, hogy az alapokat megtanuld. Hogyan tudod a versenyzést és a tanulást összeegyeztetni?

Soma: - Nehezen, de azért próbálom úgy egyeztetni, hogy mindkettő összeférjen egymással.

Az édesapa, a következőket fűzi hozzá: - A versenyzéshez havonta elég egy edzés, de a továbbfejlődéshez több kellene. Mindez anyagilag megterhelő.

- Hogyan fogadták, hogy fiuk motorversenyzéssel foglalkozik?


- Ezt a sportot ellenőrzött keretek között próbálom nála kiépíteni. Nem tartom veszélyesebbnek, ha úgy végzi a szülő, mint a játszótéren való focizást. Hiszen ott is össze tud szedni kéz- és lábtörést ugyanúgy, mint a motorsportban, ha nem figyelnek rá, és nem biztosítják a feltételeket.

- Soma milyen kategóriában versenyez?

- Ötven automatában, illetve nyolcvanöt félautomatában. Tíz éves kora után indulhat 50-es speciálban, ami már sebességváltós motor.

A hét éves Soma elárulta, hogy profi motorversenyző szeretne lenni, ebből a sportból megélni. Magyar bajnokságot nyerni, majd nemzetközi mezőnyben is szeretné magát megmérettetni. Példaképe Valentino Rossi.

- Hét évesnek még nem adható jogosítvány, ő hogyan ülhet motorra? - kérdeztem az édesapát.


- Motorsport szakosztályhoz kell tartoznunk. Mivel ilyen nincs a környékünkön, így mi Kiskunhalashoz tartozunk. Ennél a szakosztálynál a vezetők bírálják el, hogy a gyermek tudása érett-e arra, hogy versenyzői licenc engedélyt kapjon. A versenypályára ezzel mehet fel.

- Igen drága sportág a motorversenyzés. Hogyan tudják finanszírozni?


- Az utazás és a nevezési díj családi kasszából megy. Technikai segítséget kaptunk Brezovai Sándortól. A szükséges alkatrészeket, illetve a továbblépéshez nagyobb kategóriás motort adott, amely még szerelés alatt van.

- Mekkora az a sebesség, amelyben még a nyeregben tudnak maradni?


- Az ő motorjaik áttételezéstől függően 80-90 km/óra sebességet tudnak. Későbbiekben, a másik motor az áttételezéstől függően 140 km/óra sebességre lesz képes. A motorokat teljes biztonsággal tudják kezelni. Ez volt az első versenyévünk. Soma a vártnál többet teljesített. A kislegény évről-évre fejlődik. Remélem, hogy a 2007-es esztendő is sikerekben gazdag lesz.

(Paczali Csaba köszöni mindazoknak, akik idén támogatták Soma motorsportját.)

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza