<<< Vissza

Adó-infó
Törőcsik Norbert rovata

2006. november 3.

 
Vállalkozói járulékfizetés

Az egyéni és a társas vállalkozó az egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem után 4 százalékos mértékű vállalkozói járulékot köteles fizet.

Az egyéni vállalkozó a vállalkozói járulékot az egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem figyelembevételével havonta a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell megfizetni úgy, hogy a járulékalap éves szinten elérje legalább a minimálbér naptári évre számított összegét. Az eva adózó egyéni vállalkozó a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér után köteles a vállalkozói járulékot megfizetni. A vállalkozói járulékot éves szinten a minimálbér után akkor is meg kell fizetni, ha a társas vállalkozó részére jövedelmet nem fizettek és a tárgyév folyamán, a tárgyhónapig bezárólag a megfizetett járulék nem éri el a minimálbér alapul vételével számított járulék összegét.

Amennyiben a biztosított társas vállalkozó egyidejűleg több gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja, a vállalkozói járulékot abban a vállalkozásában kell megfizetnie, amelyben főfoglalkozású tagként járulékfizetésre kötelezett, ha egyéni vállalkozó egyidejűleg akkor mint egyéni vállalkozó fizeti meg.

Nem kell vállalkozói járulékot fizetnie:


1. annak az egyéni és társas vállalkozónak, aki a vállalkozói tevékenysége folytatásával egyidejűleg munkaviszonyban is áll és munka ideje eléri a heti 36 órát.

2. aki öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül, vagy arra jogosulttá vált.

Szankciók

Az adószám felfüggesztése lehetséges, ha a postai úton küldött hivatalos irat a "címzett ismeretlen jelzéssel" érkezik vissza a feladóhoz. A második küldemény visszaérkezése után kötelező elindítani az adószám-felfüggesztési eljárást, vagy amikor az adózó székhelyén végzett helyszíni ellenőrzés során az adóhatóság tudomást szerez arról, hogy az adóalany nem található a székhelyén.

Az adóhatóság köteles határozattal felfüggeszteni az adószámot abban az esetben is, ha az adózó nem jelenti be szervezeti képviselőjét az APEH-hez vagy az adózónak egyáltalán nincs képviselője.

A felfüggesztésről szóló határozat jogerőre emelkedése után a cégjegyzékben is rögzítik a szankció tényét. Az adószám felfüggesztésével az adózó jogosult gazdasági tevékenységet végezni, de köteles valamennyi adózással kapcsolatos iraton a szankció tényét feltüntetni. A felfüggesztése ideje alatt az adózó adó-visszaigénylést, illetve -visszatérítést nem érvényesíthet. Az adószám törlésére akkor kerülhet sor, ha a felfüggesztésről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 90 napon belül az adózó nem kéri a szankció megszűntetését.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


(30)-680-48-17 telefonon, vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.
Internetes csoportmunka kezelő rendszerek.


<<< Vissza