<<< Vissza

Az ország legidősebb úszónője

2006. november 3.

 
Úszásról, úszókról már sokan, sokat írtak. Egy 86 éves néni esetében viszont az úszás mást jelent – gondolhatnánk. Kovács Imréné, a Szentesi Delfin ESC szenior versenyzője megcáfol pár tézist: 75 éve úszik.

Magyarországon 86 évével Kovács Imréné a legidősebb úszóversenyző. Beszélgetésünk előtt már letudta a napi 500 méteres penzumát, azt mondja, az ő korában megelégszik ennyivel. Elmeséli, 11-12 évesen tanult meg úszni, amikor a ma ismert uszodák még meg sem voltak. Egy kicsi medencébe fiúk lökték be, mégis megszerette az úszást. Bár végigúszkálta hosszú életét, versenyezni csak 12 éve kezdett. S ugyan érmeit még nem "olvasta meg", büszkén mondja, mind arany, csupán egy váltóban szerzett bronz van köztük. Városi elismerést is elővesz, hollóházi porcelánból, meg egy delfint, amit egy gyulai versenyen kapott a legidősebbként. Több csúcsot is tart korcsoportjában, így 50 és 100 gyorson, háton és mellen is. Ezek idei márciusi eredmények, Békéscsabáról.

Pillangózni saját bevallása szerint próbál, de azért azt inkább meghagyja a fiataloknak, a hátúszás a kedvence. A szenior úszósport alsó korhatára 26 év, a 70-75 éveseknél már nem sokan vannak, de a 13. korcsoportban Kovács Imréné egyedüli versenyző. Egyedül teljesíti a távokat az úszónő, így a legutóbbi, kassai nemzetközi versenyen is, ahonnan 8 aranyat hozott. Aki most azt gondolná: ja, hát így könynyű, az nyugodtan csinálja utána 86 évesen 50 gyorson a 2: 15: 50-et.

Még két versenyre megy idén, s bizakodik, meglesz az ötven arany. Az évi 18 verseny között ott szerepelt a világbajnokság is, de anyagiak hiányában erről a San Francisco-i élményről le kellett mondania. Egy hazai versenyszám 500 Ft, de nem sajnálja, mert imád versenyezni. A Delfin ESC ötvenegynéhány tagjából tíz körüli a versenyzők száma. Ők hívták maguk közé. Vezetőjük, Pólyáné Téli Éva nagyon agilis, szépen összefogja a csapatot, mindenki szereti. Az egyesület baráti társaságként is működik. Beszélgetőtársam nem sajnálja, hogy fiatalon nem versenyzett, most annál inkább élvezi.

Emlékszik, lányát, Kovács Évát, aki most a gimnáziumban tanít, mennyire féltette, meg ne fázzon úszás után, de soha nem volt semmi baja. Unokája, Detre jól úszott, de - milyen furcsa - ő megunta.

- A betegségek elkerülnek, a Jóisten vigyáz rám, és persze az úszás, - mondja derűvel az energikus asszony. Azt már szomorkásan jegyzi meg: más idősek nem kaphatók erre, csak ülnek a fotelban, erre jó az öregkor. Pedig ő hirdeti, hogy ez milyen jó: elmúlik tőle a fáradtsága. Nem is tervezi abbahagyni. Egészségesen táplálkozik, de nem sokat eszik. Az biztos, eredményeit sem ő, sem a többi szenior nem doppinggal éri el.

(darók)


<<< Vissza