<<< Vissza

Egyre több baleset

2006. november 3.

 
A közlekedés-biztonság fokozása, a balesetek megelőzése a szentesi rendőrkapitányság célja. Hetedik alkalommal hívtak össze fórumot városunk vezető rendőrei, ahol értékelték az előző évet, s lehetőséget teremtettek a közös tenni akarás jegyében a kommunikációra.

A Tóth József utcai ifjúsági házban Balogh Sz. Imre rendőr alezredes, megbízott kapitányságvezető, Nagy János rendőr százados Szentesről, Barát József rendőr alezredes Nagymágocsról köszöntötte a közlekedésbiztonsági fórum meghívott vendégeit: iskolaigazgatókat, pedagógusokat, városunk lakóit, vezetőségének tagjait, civil szervezetek vezetőit. Balogh Sz. Imre elmondta, hogy a közlekedés komplex fogalom, hisz mindannyian napi részesei vagyunk. Az országban sajnos nem telik el nap halálos közlekedési baleset nélkül. Évente kisebb városnyi ember érintett az ilyen szerencsétlenségek következtében, melyeknek huszonhét százaléka sebességtúllépésből, harmincnégy százaléka figyelmetlenség következtében adódik. Évről évre nő a személyi sérülésekkel járó balesetek száma, ezért alapfeladatnak a közlekedési helyzet javítását nevezték az előadók.

Higgyék el - hangsúlyozta Nagy János rendőr százados, szükség van a bírságolásra. Sokan úgy gondolják, hogy a nagyobb autóval rendelkezők előnyben vannak a kisebbel szemben. A rendőrség létszámhiánnyal és hiányos felszereléssel küzd, így nem képes huszonnégy órán át a közlekedési morál javítását végezni. A microspeed típusú sebességmérő több mint huszonöt éves. Korszerű műszerért lobbizott már a kapitányság a megyei közgyűlésnél és a helyi önkormányzatnál egyaránt.

A helyzet a következő: XXI. századi autókkal közlekedünk tizenkilencedik századi utakon. A közlekedési morálra pedig az a jellemző, hogy Magyarországon az a normális viselkedésű, aki nem tartja be a szabályokat. Aki betartja az a deviáns.

A városban 26 százalékkal nőtt a személyi sérüléssel járó, és 67 százalékkal a halálos kimenetelű balesetek száma. A szakemberek külön kitértek a városunkat jellemző nagy biciklis forgalomra, a kerékpárosok viselkedésére. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy részük nem ismeri, mások nem kívánják betartani a szabályokat.

Nagymágocs érthetetlen pikantériája pedig, hogy a kerékpárosok a járdán, a gyalogosok az úttesten közlekednek.

Az iskolai tanévben meghívásos alapon előadásokat tartanak a kapitányság emberei. Ősszel az alsó, tavasszal pedig a felső tagozatos gyerekeknek rendeznek kerékpáros versenyt. Ezen kívül keresik a kapcsolatot minden olyan szervezettel, mely munkájuk hatékonyságát tudja segíteni.

Nagy Andrea


<<< Vissza