<<< Vissza

Mélyen, mégis magasan
Öntözőtelepek, árvízi felújítás, közművek

2006. november 3.

 

A mezőgazdasághoz kapcsolódó mélyépítési munkák után a közműépítésben és az árvízi helyreállításban is vállalt feladatokat a szentesi Árok Mélyépítési és Szolgáltató Kft. Profilját az alapító-ügyvezető időről-időre bővíti, s a városban is szeretné ismertebbé tenni a céget.

Fekete Nagy Balázs 1991-ben alapította az Árok Kft.-t, mely családi tulajdonban volt 15 évvel ezelőtt, s jelenleg is így működik. Az ügyvezető kezdetben a főállása mellett vezette a vállalkozást. Az ATIVIZIG-nél és a SZEVIÉP-nél dolgozott, de amikor a rendszerváltás utáni időkben leépítések voltak, s bizonytalannak látta jövőjét, megalapította a kft-t. 2003 közepétől lett ez a főállása, mert elmondása szerint ekkor már annyi volt a megrendelésük, hogy nem győzte volna másodállásban.

Kezdetben nem volt állandó dolgozója, az építőiparban kialakult gyakorlat szerint alkalmi munkavállalókkal és alvállalkozókkal végezték a munkát. Jelenleg a kft.-nek nyolc alkalmazottja van.

Az Árok Kft. ügyvezetője a cég tevékenységének fő profiljaként a mezőgazdasági vízépítést említi. Így kezdődött, lineár-öntözőtelepek mélyépítési munkálataival. A kilencvenes évek közepén került Fekete Nagy Balázs kapcsolatba a KITE Rt.-vel, s a nádudvari céggel együttműködve építették a nagy szántóföldi öntözőberendezéseket. A partnercég beszállította, szerelte a gépegységeket, az Árok Kft. pedig az alépítményi munkákat végezte el. Ez a tevékenység Csongrád megyén kívül Békés megyére is kiterjedt. A későbbiekben vízrendezési munkát, külterületi csatorna-építéseket vállaltak, zsilipeken dolgoztak, tavaly pedig gabonatárolók alapozásával ismét a mezőgazdasághoz köthető tevékenységet végeztek.

Az eredeti feladatkör folyamatosan bővült. Fekete Nagy Balázs elárulta azt is: amikor főállásban kezdett a céggel foglalkozni, jelentős volumennövekedést tapasztalt, mely létszámnövelést is hozott magával. Azonban az utóbbi években a piaci viszonyok miatt a főnök megfogalmazása szerint a céljuk a szinten tartás, illetve a már felvett dolgozók további foglalkoztatása.

Ha létszámban nem is, más területen bővülnek: mindig bevezetnek valamilyen új tevékenységet. Csongrádon nyertek el például 2004-ben egy pályázatot a Körös-toroki járdaépítésre, előtte még nem volt ilyen munkájuk. Két nagy árvizet kibírt, s nem károsodott olyan mértékben, hogy javítani kellett volna, mondja az ügyvezető, s elárulja, most vákuumkutas gépegység beszerzését tervezik, valamint a mezőgazdasági vízépítésben már csökkenő megrendeléseket a közműépítésben kívánják pótolni.

A Csongrádi úti töltőállomáson a tartályok cseréjén, csapadékvíz, olaj és iszapfogó aknák beépítésén és a burkolatok átépítésén is dolgoztak.

A csongrádi árvízvédelmi helyreállítások során végezték a Sárkányfarki zsilipek - mondhatni - teljes építését. Árvizes helyreállításban Makón is megcsinálták két szivárgó vízátemelő gépészeti szerelését, most végeznek Fábiánsebestyén mellett vízrendezési munkát, mely kompletten talajcsövezést, átemelők és nyomócsövek építését jelenti. Vásárhelyen következik közműépítési munkájuk, a porcelángyárban.

Nagyobb cégekkel kilátástalan lenne konkurenciaharcba bocsátkozni, ezzel tisztában van az ügyvezető. A minőségi munkavégzéssel tudják felvenni a versenyt. - Büszke vagyok, hogy több megrendelőnk visszatér, amikor újabb beruházást tervez, - mondja. Idén bevezettük az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszert, de nem volt ezzel gond korábban sem, tehát nem volt garanciális javítási kötelezettségünk.

Várják a jövő évi feladatokat. Vannak is már érdeklődők, a cégvezető mégsem túl bizakodó. Úgy véli, az állami költségvetés hiánya kihatással van az önkormányzati beruházásokra, így azok csökkenhetnek. Az árvízi helyreállítás is lefut, s ott sem várható munka ilyen mértékben. Fokozottabban kell majd a lakossági megrendelések felé fordulniuk, csatornázási munkákban.

A városban az ügyvezető szerint nem igazán ismertek még, ez annak tudható be, hogy speciális, korábban bejáratott munkákat végeztek. - Ezen változtatni kell, jelenti ki a cég főnöke. Említi a május óta létező internet-oldalt (www.arok.hu), mely reményei szerint segítheti a kft. jobb megismerését.

D. J.


<<< Vissza