<<< Vissza

Adó-infó
Törőcsik Norbert rovata

2006. okóber 20.

 
Cégtelefonok adója II.

Ha a használó magánszemélynek vagy magánszemélyeknek a használatért térítést kell fizetniük, nem keletkezik adókötelezettség. Ha a magáncélú használat személyre szólóan nem állapítható meg, nincs akadálya, hogy a térítést a használók egymás között felosztva, közösen fizessék meg.

Az adókötelezettség keletkezésének időpontja a szolgáltatás igénybevételére való jogosultság megszerzésének a napja. A cégtelefon magáncélú használata esetén a jogosultság nem a tényleges használatkor tekinthető megszerzettnek, hanem már akkor is, amikor a kifizető az őt terhelő kiadásból a magáncélú használat értékét megállapítja, és dönt arról, hogy azt megtérítteti-e vagy nem a használóval. Tehát a magánszemély ettől a döntéstől függően szerzi meg az ingyenes vagy kedvezményes használatra való jogosultságot. Az adókötelezettség a szolgáltató által megküldött számla ellenértékének megfizetése esedékességének időpontjával esik egybe.

A magáncélú telefonhasználat miatt keletkező természetbeni juttatás adóalapként megállapított értékének személyi jövedelemadóval növelt összege, az adófizetési kötelezettség mellett a kifizetőt (foglalkoztatót) - a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyra tekintettel - 29 százalékos társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség is terheli.

Nem kell százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni. A magáncélú telefonhasználat értéke a munkaadói járuléknak is alapja.
Ha a magáncélú telefonhasználat nem biztosítási jogviszony keretében történik, a kifizetőt 11 százalék egészségügyi hozzájárulás is terheli.
Cégtelefon áfa-szabályok

Amennyiben a telefont annak megfizetése nélkül magáncélra is használták, úgy a magáncélú használatra eső előzetesen felszámított áfa nem vonható le. Az áfa törvény alapján, az adóalanyiságot eredményező és azon kívüli célra egyaránt használt, hasznosított termék, szolgáltatás áfáját levonható és le nem vonható áfára kell elkülöníteni.

Ha az üzleti célú használat teljes egészében adóköteles tevékenységre vonatkozik, akkor: 1. Ha nincs magáncélú használat, a kifizető (munkáltató) a cégtelefon előzetesen felszámított áfájának 70 százalékát vonhatja le.

Ha van magáncélú használat, és annak költsége nincs tovább hárítva a magánszemélyre és a kifizető megfizeti a közterheket. Megállapítása lehetséges: 1. tételes kigyűjtéssel; 2. százalékban megállapított magánhasználat; 3. teljes egészében történő áthárítás esetén csak üzleti célú használat van; 4. részben történő áthárítás.

A vélelmezett hányadot áfával növelt értéken kell megállapítani, az áthárított összeget, úgy kell tekinteni, mint amely az áfát is tartalmazza, vagyis ennek az értéknek a 16,67 százalékát kell fizetendő áfaként figyelembe venni, azaz szolgáltatása áfa köteles és bizonylattal kell kísérni.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


(30)-680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen. Internetes csoportmunka kezelő rendszerek.


<<< Vissza