<<< Vissza

Barangolás a Beregben

2006. okóber 20.

 
A Szabadidős Sportklub tízéves országjáró programját fejezte be a szeptemberi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei honismereti túrájával. Minden év őszén három napos túra keretében jártuk hazánk kies tájait, ismerkedtünk a különböző tájegységek nevezetességeivel. Az északi hegyvidék és a Bakony hegyei, völgyei és más természeti szépségeinek látványa megdobogtatták szívünket. A különböző várromok, erősségek történelmünk hősi küzdelmeire emlékeztettek. Múzeumok, tájházak és egyéb közgyűjtemények hozzásegíttek ahhoz, hogy jobban megismerhessük elődeink életét, nemzeti, kulturális örökségünket. Így volt ez a most is. Az általunk kevéssé ismert beregi táj és az ott fellelhető kulturális és történelmi emlékek, épített környezet ragadott meg bennünket szépségével, gazdagságával és eredetiségével.

Nyíregyházán az állatkertet néztük meg, amely természetes környezetet biztosít az ott élő állatok számára, és a látogatók is természetközelben ismerkedhetnek lakóival. A múzeumfalu-skanzen is hű képet ad elődeink életmódjáról.

Balogh István idegenvezetővel kerestük fel a beregi és szatmári táj legfontosabb emlékeit, köztük a túristvándi vízimalmot, amely Európában egyedülálló, és ma is működőképes. Szatmárcsekén a temetőben csodáltuk meg a csónakos fejfákat. Kölcsey Ferenc sírjánál hosszan emlékeztünk és elhelyeztük koszorúnkat. Tarpán Esze Tamás kuruc brigadéros szobrát, a temetőben a nyilaskeresztes fasiszták áldozatául esett Bajcsy-Zsiliszky Endre sírjára tettük az emlékezés virágát. A vajai Kastélymúzeum újabb állomást jelentett számunkra, melynek egykori tulajdonosa II. Rákóczi Ferenc kuruc fejedelem volt. A múzeum gazdag gyűjteménnyel büszkélkedhet. A tákosi "mezítlábas" templom a refomáció korában épült paticsfalú, - mely Európában egyedülálló - kazettás mennyezetének művészi szépsége lenyűgöző. Megkóstoltuk a finom szatmári szilvalekvárt és a szilvapálinkát is.
Túristvándiban kemencében sült kenyérlángost fogyasztottunk. Külön szeretnénk megemlékezni mátészalkai élményeinkről. Idegenvezetőnk, aki híres vadász és kutató bemutatta a város természettudományi oktatóközpontját. Szűkös helyen, de igen gazdag gyűjteménnyel büszkélkedhetnek. A szomszéd kocsimúzeumban a szatmári kocsigyártás emlékeit láthattuk, hazánk legnagyobb gyűjteményét.

Hazafelé Debrecent kerestük fel, mely hazánk legnépesebb és legszebb városainak egyike. A Déri Múzeum rendkívül gazdag és szakszerű gyűjteményét nem lehetett otthagyni, vissza-visszatértünk 1-1 tárlóhoz vagy teremhez. A Nagytemplom történelmi levegője, Kossuth Lajos széke, a Rákóczi-harang és a fenséges panoráma a toronyból nagy hatással volt ránk. Gyönyörű a városközpont, a Kossuth tér. Sajnos, a Nagyerdőről semmi jót nem tudok írni. Rendkívül elhanyagolt, a pihenőhelyek szemetesek, a padok, asztalok össze vannak törve, a sétányok szinte járhatatlanok, az épületek romos állapotban vannak.

Általános tapasztalatként említem, hogy a szatmári és beregi falvak, városok az árvíz utáni újjáépítés eredményeként rendkívül megszépültek, és nagyon tiszták. Sem az utcákon, sem a külterületeken nincsenek szemétkupacok! A természeti környezet is nagyon ápolt. A számos folyó és állóvíz partszakaszain nem láttunk eldobált szemetet, hulladékot. A következő évben újraindítjuk országjáró körutunkat. Addig is folytatjuk a honismereti és természetjáró túráinkat gyermekekkel és felnőttekkel.

Léhi Gábor
Szabadidős Sportklub
elnök


<<< Vissza