<<< Vissza

Szamosközi portré-korszaka

2006. okóber 20.

 
Szamosközi Antal új kiállítására szólt a festményeivel díszített meghívó, elején a helyszínül szolgáló megyeházával. Nem csak a helyszín volt azonban újdonság: a természetfestőként megismert szentesi alkotó portrékkal próbálkozott.

Az október 14-i megnyitó minden más tekintetben a korábbi Szamosközi-tárlatok jellemzőit viselte, vagyis először komolyzene szólt, Szamosközi Beáta oboista játékát György Éva szegedi zongoraművész kísérte, ismét sok érdeklődő volt, megtöltötték a megyeháza konferencia központjának dísztermét, valamint Szűcs Lajos alpolgármester is megnyitó helyett inkább társalgásra hívta a festőt, ahogyan már tavaly is. Ebből kiderült, ismét új korszakához érkezett a magát autodidakta módon képző alkotó. Az egy évvel ezelőtti kiállításon - ahol csendéletekkel "lazított" - megígérte, megpróbálkozik az emberábrázolással. Így is tett, ehhez jött még a színváltás, kicsit világosabbak a mostani Szamosközi-képek. Azt mondta, a korszakváltások gyakoriak nála, szereti a kihívásokat, talán ezért is jutott rövid idő alatt oda, ahol most tart. Országos hírű lett mára Antal, kinek képeit gobelinen is megcsodálhatják, s meg is vásárolhatják az ország több táján. A gobelinvarrás ötlete feleségétől indult, nem rég pályázatot is kiírtak, melyre sokan jelentkeztek, s december 2-án a helyőrségi klubban lesz az eredményhirdetése.

A megyeházán most kiállított festmények között van, amelyik már elkelt. Megjelenik rajtuk a természet szeretete, a portré-képeken pedig a családtagok. Őket is úgy festi, mint a természetet, csendéletet, vagyis élő modell után. Antal ismét tett egy bejelentést: régi mesterségeket kíván megfesteni, ez lesz következő kiállításának témája.

A képek, melyekről az alpolgármesterrel beszélgettek, a szomszédos vörös teremben várták az átsétáló látogatókat, és várják november 3-ig, hétfőtől-péntekig 8-16, szombaton 8-12 óráig.

D. J.


<<< Vissza