<<< Vissza

Hastánc: vadság és lágyság

2006. okóber 20.

 
Kiss Andrea (képünkön) 15 éve a szentesi pszichiátriai ápolóotthonban dolgozik, osztályvezető ápoló. Amikor lejár a munkaideje, várják lelkes tanítványai, akiknek hastáncot tanít. A tánc iránti szeretete már gyerekkorában jelentkezett, szeretett társastánc versenyekre járni szüleivel.

Rajongott a szép ruhákért. Megfogadta, hogy ha nagy lesz, biztosan fog táncolni. Tizenkét éves korában ment el tánciskolába, attól kezdve a tánc szerelmese lett. Később nem tették lehetővé a tanulmányai a sok edzést és választania kellett: vagy táncol, vagy tanul. A tanulásban látta a jövőt, úgy gondolta, le kell érettségiznie, de a táncot soha nem hagyta abba, csak a versenyzést. A zene és a tánc szeretete beléjük volt oltva, hiszen édesapja zenész volt.

- Huszonkét éve foglalkozom tánccal - meséli. Szerencsére olyan helyre kerültem dolgozni, ahol kamatoztathatom a tudásomat. A szociális otthonban gyakran készítünk ünnepségekre koreográfiákat a lakókkal és a dolgozókkal, ezt én tanítom be a közösen kiválasztott zenére. Egyszer megnyertünk egy Kiskegyed táncversenyt, erre nagyon büszke vagyok. Az orientális tánccal való találkozásom két évvel ezelőtt kezdődött. Egy újsághirdetésben olvastuk, hogy tanfolyam indul Szentesen, és a barátnőm vitt el, hogy nézzük meg, mi ez. Többfajta műfajt kipróbáltam már, de ez még ismeretlen volt számomra. Szegedi táncosok indítottak egy tanfolyamot, az alapokat tőlük sajátítottam el. Az első órán beleszerettem a hastáncba. A keleties zenei világ idegen volt, de ebben a táncban egyszerre van benne a szenvedély, a vadság, és a lágyság, finomság, nőiesség. Az önkifejezés teljes skáláját adja a hastánc. Két év alatt olyan szintre jutottam el, hogy augusztusban Budapesten a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezeténél sikeres hastáncművész vizsgát tettem.

Tavaly nyáron azzal a kéréssel keresték meg Andreát Fábiánsebestyénből, hogy indítana-e ott egy tanfolyamot. Sok lelkes jelentkező volt, ezért igent mondott. Júniusban megalakította a Benat Al Amar (Hold lányai) nevű hastáncformációt. Ez egy fellépő csoport, mely rajta kívül még két tagból állt. Sikeresen működik Fábiánon az általa vezetett Semiramis tánciskola, a haladó csoport neve Semiramis 1.

- Nagy örömömre idén megkerestek Orosházáról, és felajánlották, hogy indítsak egy tanfolyamot. Amikor átmentem, 35 ember várt arra, hogy megtanítsam az orientális tánc alapjait. Ők a kezdők, a Semiramis 2. csoport. Van egy szentesi gyermekcsoport is, akik jelenleg háromtagúak, ők a Yasmin csoport. A haladó gyermekcsoport most versenyre készül, októberben lesz Szolnokon egy jótékonysági hastáncverseny. Több fellépésünk volt nyáron, ilyenkor mindig jöttek a tanulócsoportok is. 15-16 fővel mentünk fellépni, és úgy érzem, az emberek szívesen fogadnak bennünket.

A tánc nem egyszerű, bár annak tűnik egy-egy testhullám, apró mozdulat. Izolációs tánc, amikor külön mozog a csípő és külön a felsőtest, ezeket összhangba kell hozni.

Andrea (30/490-5742) szívesen fogadja azokat, akik szívesen megtanulnák az orientális táncot.

M. A.


<<< Vissza