<<< Vissza

Az Esély napján

2006. okóber 20.

 
Nemrégen a városi könyvtárban rendezték meg az Esély napját. A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete helyi csoportja kezdeményezte a rendezvényt, melynek során az érdeklődők megismerkedhettek a hangos-könyvtári és házhozszállítási szolgáltatások mellett a vakok szakmáival is.

G. Szabó Lenke, a könyvtár ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 1998 óta, amióta megnyílt a könyvtár, tudatosan törekednek arra, hogy a fogyatékkal élők számára is lehetővé tegyék szolgáltatásaikat. Az épületben való mozgást külső és belső lift segíti, szinte valamennyi helyiségbe bejuthatnak a kerekesszékhez kötöttek. 2004 óta hangoskönyvtárral próbálják segíteni a vakokat és gyengénlátókat. Két beszélő számítógép áll rendelkezésükre és ez év nyarától előadótermükbe indukciós hurkot tettek be, amely azok számára is élvezhetővé teszik a programokat, akik hallókészülékhez kötöttek. A szolgáltatásokat a nap folyamán mindenki kipróbálhatta.

A nap szervezője, a szentesi vakok és gyengénlátók helyi körzeti csoportvezetője, Sarkadi Szabó Zoltán köszöntötte a meghívottakat, akik között szegedi vaktársak is jelen voltak. Többek között azért jöttek össze ezen a napon, mert sok ember nem tudja, hogy nekik milyen szakmai lehetőségeik vannak. Nyitni szeretnének a látók felé, hiszen nekik is kevés a munkalehetőség.

Nagy Enikő, a könyvtár munkatársa a hangos-könyvtárról mesélt. Elmondta, hogy kialakítását 2003-ban egy pályázati lehetőség tette lehetővé. Ez az év volt Európában a fogyatékkal élők éve. A könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtári Szakmai Kollégiumánál pályázott, 50 százalék önerő biztosítása mellett 400 ezer forint értékben volt lehetőségük hangoskönyvtár vásárlására, CD formájában. 2005-ben fejlesztették tovább a hangoskönyvtárat egy másik pályázat során, 500 ezer forint értékben tudtak hangoskönyveket vásárolni.

Földvári-Nagy István, képviselő-testületi tag arról beszélt, hogy ők miben tudnak segíteni a fogyatékkal élőknek. A városvezetés kiemelten kezeli és támogatja az egyesületet, ezt továbbra is komolyan fogják venni. A Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület képviselőjeként ígérte, hogy felvállalják azt a feladatot, hogy a vakok és gyengénlátók kéréseit továbbítják a képviselő-testületnek.

Nagy János százados, a közlekedési osztály megbízott vezetője elmondta, hogy fogyatékos személy nem szerepelt a városban történt balesetekben sem okozóként, sem szenvedőként. Többek között felmerült problémaként, hogy a Kossuth téri fényjelző készülék nem ad hangjelzést, amikor zöldre vált. Megkeresték az önkormányzatot, de azt a választ kapták, hogy az túl hangosan szól, és kifogásolták a környéken lakók, ezért kikapcsolták a hangos jelzést. A százados kérte a fogyatékkal élőket, hogy bármilyen panaszuk van, bizalommal forduljanak hozzá.

Gurdonné Kovács Helga, a Pedagógiai Szakszolgálat vezetője működésükről és a felnőttekre vonatkozó tevékenységükről beszélt.

Sarkadi Szabó Zoltán és Simon Gergely mutatták be a beszélő számítógép használatát. Ebéd után dr. Simon Gergely ügyvéd ingyenes tanácsadást tartott, és ingyenes gyógymasszírozásra is lehetőség nyílt az Esély napján.

Majzik Andrea


<<< Vissza