<<< Vissza

Brit Birodalmi érem a királynőtől

2006. okóber 20.

 
A brit Birodalmi rend érmét II. Erzsébet királynő adta át.

A Deák Ferenc Általános Iskola és az angol St. Joan of Arc Katolikus Általános Iskola között kialakult partnerkapcsolat 1999-re datálódik. A liverpooli intézménynyel a Comenius program keretében találkozott a Varga Sándorné igazgató vezette intézmény. Bár jelenleg nincs futó projekt a programban, de azt ígérik, ha lehetőségük lesz rá, pályáznak. A már kialakult jó kapcsolat is erre ösztökéli az iskolát.

Minderről a programban részt vállaló két pedagógus, Baranyi Szilvia (koordinátor) és Janó Tibor beszél. Mint megtudjuk, igazgatói látogatással kezdődött. Azután... A rá következő évben - tanárcsere keretében - Janó Tibor a Comenius program támogatásával két hétig kerámia foglalkozásokat tart Liverpoolban. 2001 nyarán, Szigligeten 10-10 angol, belga és magyar diák nyaral. Ugyanezt 2003-ban megismétlik Liverpoolban.

A 2003/2004-es tanévben Baranyi Szilvia tölt tíz hónapot az angol partneriskolában. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola III. éves angol nyelvtanári szakos hallgatója "Világnyelv - Mesterfokon" ösztöndíjat nyer, s tanárasszisztensként dolgozik az 5. osztályban. 2005 nyarán 10 angol és 10 magyar diák táborozik Visegrádon, Szentesről oktatási konferencián vesznek részt Liverpoolban. Idén valószínűleg elmarad a közös program az angol partner elfoglaltsága miatt, mivel ők is iskola-összevonás előtt állnak. Úgy tervezik, jövőre ismét Liverpoolban találkoznak.

Miért írjuk le mindezt? Varga Sándorné, s vele az egész tantestület büszke arra, hogy a brit katolikus általános iskola igazgatója, Stephen John Sanderson magas kitüntetésben részesült. A brit Birodalmi rend "Commander" (Parancsnok) érmét október 11-én vehette át II. Erzsébet királynőtől. Ezzel az igazgató a brit birodalom kiválóságainak tagja lett. A lovagrendet (Order of the British Empire) V. György király alapította 1917-ben azért, hogy a brit birodalom méltóképpen eleget tehessen az I. világháborúban és utána a hősiesség elismerésének. A rend civil és katonai megosztásban öt osztályt tartalmaz, Stephen John Sanderson kitüntetése, melyet az oktatásért kapott, harmadik a sorban, az első két osztály (Lovagi Nagykereszt, Lovagi parancsnok) velejárója a lovagi rang. Az 55 éves igazgató 17. éve vezeti az intézményt.

Kitüntetéséhez a távolból gratulálunk!

Lovas József

<<< Vissza