<<< Vissza

Kihívások és békülések
A Kyoukushin kettős jubileumán

2006. október 13.

 
Brezovai Sándor bemutatója

Pár éve a kyokushin karate súlycsoport nélküli bajnokságait rendezte sensei Brezovai Sándor, a Magyar Tradícionális Kyokushin Karate Szövetség elnöke a szentesi sportcsarnokban. Az október 7-én sorra került magyar bajnokság az eddigiektől csak abban különbözött, hogy itt hét súlycsoportban (a nők háromban, a férfiak négyben) mérték össze tudásukat a legkiválóbb hazai versenyzők.

A bajnokság a knock-down szabályrendszerben zajlott, melynek lényegét az angol kifejezés jelentése (leütni) megmagyarázza. Ez a verseny - melyet a Sport1 is felvett - a Magyar Karate Szakszövetség hivatalos, a sporttörvény által elfogadott magyar bajnoksága, vagyis az ország top-versenye, 80 versenyzővel. Megjelent rajta a négy szövetség, az egész napos verseny délutánján közösen adóztak a stílusalapító sosai Oya-ma emlékének. A sportcsarnok előtti emlékhelynél - mely a világon második - dr. Mészáros János, a karate szakszövetség elnöke utalt arra, hogy éppen a verseny napján, 50 éve indult a kyoku-shin karate története.

A csarnokban megemlékeztek az Oyama-karate másik jubileumáról is, hazánkban 30 éve alapított dojo-t (edzőtermet) shihan Adámy István, aki ma a legnagyobb fokozatú mester idehaza. Shihan Furkó Kálmán is az alapítók közé tartozik, de a két mester és utóbbi legjobb tanítványa, shihan Borza József között a kyokushin három részre, önálló szakágakra bomlásával az elmúlt tíz évben nem volt éppen felhőtlen a viszony. Azonban az eddig haragban álló vezetők erre a napra szóba álltak egymással, és ez sensei Brezovai érdeme, aki eddig végzett munkájukat köszönve megajándékozta őket egy-egy virággal. Ennek a növénynek az a különlegessége, hogy ötven év múlva virágzik, szimbolizálva az együtt töltött időt, és a jövőt. Brezovai azt nyilatkozta, nem volt egyszerű a korábbi ellenlábasokat összehozni.

A délelőtti selejtezők után még állva maradt versenyzők törésekkel folytatták a bajnokságot. Ököllel, kézéllel, könyökkel és lábbal aprították a deszkalapokat. Szerencse, hogy a sensei jó sok deszkát hozatott, mert azok már a könnyűsúlyúaknál is szépen fogytak (akadtak, akik 6-7 lapot is törtek egyszerre).

A kihívások küzdelmét is megrendezték, a one much fight során a szentesi Oyama Dojo három ifjú reménysége kihívott egy-egy riválist. Fűtötte a visszavágás lehetősége a tizenéves fiúkat, akik nem sajnálták az egész nyarat a felkészülésre áldozni. Szívvel-lélekkel küzdöttek mindhárman. Forgó Tamás ellenfele a meccs elején megsérült, így az előző nap még lázzal is küzdő szentesi kisfiú gyors győzelemnek örülhetett, s mehetett pihenni. Kiss Elek Gergő majd Brezovai Botond is végig küzdötték a 3x1 percet, utóbbi 12 kg-mal volt könnyebb ellenfelénél, így került ki győztesen az egyébként döntetlenre végződött mérkőzésből. Botond apja, Brezovai sensei országos hírű bemutatójában betonlapokat tört, homlokkal például nyolcat zúzott szét. Utána a felnőttek küzdelmeit rendezték meg, melynek során volt minden, ami kyokushin tornán előfordulhat: gyors győzelem, kétszeri hosszabbítás, sérülés, óriási küzdőszellem. A nők +65 kg-os kategóriáját a hatszoros Európa-bajnok Szövetes Veronika nyerte. A győztesekre tekintélyes méretű kupák vártak.

D. J.


<<< Vissza