<<< Vissza

A zene ünnepén

2006. október 13.

 
A zene világnapjáról a szentesi citerások népzenei hangversennyel emlékeztek meg. A színvonalas rendezvényen a Pengető Citerazenekar ünnepélyes keretek között továbbadta a népzenei stafétát.

Mielőtt még népdaloktól lett volna hangos az ifjúsági ház, a zene világnapjának (október 1.) előestéjén, Szirbik Imre köszöntötte Szentes és környékének népzenészeit, és a távolabbról érkezett vendég fellépőiket. A polgármester örömmel mondta: Szentes a Nemzet Sportvárosa után méltán pályázhatna a zene kulturális városa címre is, ha lenne ilyen.

A rendezvényen tiszteletüket tették prominens személyek, így a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) főmunkatársa, Rozgonyi Péterné, valamint a KÓTA népzenei bizottságának tagja, dr. Alföldy Boruss István. A Magyar Rádió Bartók adója főszerkesztőségének vezetőjeként is ismert Alföldy Boruss megnyitójában utalt arra, hogy nem maradt válasz nélkül a neves hegedűművész, Yehudi Menu-hin felhívása, ennek köszönhetjük a zenei világnapot. Hazánkban 1975 óta él ez a hagyomány, a zene minden megjelenési formájában.

A szentesi hangversenyen az igényes szórakozásról díjnyertes népzenészek gondoskodtak, s dalaikban bebarangolták az országot. Mátó Mátyás Apátfalváról érkezett, és tárogatóján kuruc dallamokkal kezdett, az Arany Páva-díjas kunszentmártoni Balla Tibor pedig tekerőlantot szólaltatott meg. De volt a színpadon a későbbiekben furulya, koboz, duda is, ez utóbbiról azt is megtudhattuk, nem mindegy, milyen hőmérsékleten hangolják be. Fellépett még a szegvári Rozmaring Népdalkör, Szűcs Szilárd és Bálint szegedi zenész testvérpár, szintén a megyeszékhelyről a népdalénekes Takács Éva. A legfiatalabb előadó, a szentesi Hajdú Alexandra pedig népmeséjével csalt mosolyt az arcokra. A Zalakomári Dalkör műsorát citerás dallamok, a Deszki Népdalkört duda, majd hegedű és bőgő kísérték. A Városért-emlékérmes, négyszeres Arany Páva-díjas házigazda Pengető Citerazenekar - melynek tagjai ez alkalomra új, talpig fehér fellépőruhát öltöttek - a Lajtha László-zeneiskola citera tanszakának tanulóival, a nívódíjas Margaréta Citerazenekarral előbb külön-külön, majd közös produkcióval is kiálltak a közönség elé.

A zenei program végeztével került sor a népzenei staféta továbbadására. A színpadon elhelyezett díszes jelvény (Kovács József kovácsmester alkotása) a dunaszegi Rezeda Népművészeti Egyesület által útjára engedett jelképe a magyar néphagyományok ápolásának. A szalagokkal díszített staféta egy-egy évig annak a közösségnek az otthonát ékesíti, melynek tagjai élen járnak ebben a munkában. Az elmúlt időszakban a szentesi citerásoknál "vendégeskedett", innen a zalakomáriakhoz került, a polgármesterük vette át Mélykútiné Németh Kornéliától. A Pengető vezetője azt mondja, nagy felelősséget jelentett számukra, minden fellépésüket meghatározta, hogy ők képviselik az ország népzenei életét. Az, hogy tovább került innen a staféta, nem változtat semmin, bennük van már a népzene szeretete, s az utánpótlást is e szerint szépre, jóra nevelik.

Darók József


<<< Vissza