<<< Vissza

Figyelő SZEM

2006. október 13.

 
A bűnmegelőzés olyan összetett kormány- és önkormányzati feladat, amely az emberek tömeges részvétele nélkül megoldhatatlan. Sajnos kénytelenek vagyunk abból kiindulni, hogy nincs veszélytelen, bűnmentes övezet. Tudomásul kell venni, hogy környezetünk védelme érdekében mi magunk tudnánk legtöbbet tenni. A Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) mind külföldön, mind Magyarországon több városban eredményesen veszi fel a harcot közvetlen környezetük, saját és szomszédaik biztonságának, vagyonának védelme érdekében. A témáról Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző asszonnyal, a szentesi mozgalom ötletadójával beszélgetünk.

- A SZEM a polgárok széles rétegeit érintő, úgynevezett statikus bűnmegelőzési eredményesség, azaz közvetlen lakókörnyezeti figyelő és jelző szolgálat - mondja. - Eredményességét annak köszönheti, hogy nem kíván semminemű életvitelbeli korlátozást vagy változtatást a résztvevőktől, de feltételezi, sőt elvárja az alapvető emberi normák betartását, hiszen az egymást segítő közösségi környezet biztonságának ez az alapja.

- Hogyan szerveződhet a mozgalom?


- A magyar viszonyok között megszokott az, hogy az emberek többsége napközben nem tartózkodik otthon. Az azonban nehezen képzelhető el, hogy egy társasházi lépcsőházban egy-két ember ne maradna a lakásban. Feltételezhető, hogy mindenkinek a szomszédságában van gyesen lévő anyuka, idős, rokkant, esetleg munkanélküli lakótárs, aki szívesen vállalná, hogy odafigyel a rászoruló lakótársra, az üresen álló lakásra, és szükség esetén hívja a mentőket, a polgárőröket, a tűzoltókat, vagy a rendőrséget. El kell, hogy mondjam, az embertársaik érdekében fellépő szomszédoknak nem feltétlenül az a feladatuk, hogy betörőt fogjanak, vagy orvosi segítséget nyújtsanak, hanem az, hogy a segítségnyújtásra alkalmas szakembereket értesítsék.

- Tudjuk, az állandó jelenlét elriasztja a bűnözőket. Milyen jelzésekben gondolkodnak?


- A mozgalomban résztvevők lakásának ajtaján vagy a ház kapuján matrica hirdetheti, hogy az ingatlant a szomszédok odafigyelése védi. Maga a mozgalom a szó szoros értelmében vett önszerveződésen alapulhat. A támogatást a polgárőröktől, a szociális munkásoktól, az önkormányzattól, a rendőrségtől meg kell kapniuk, de a szervezőmunkát minden társasházban maguknak az embereknek kell elvégezni. Fontos, hogy egy-egy lépcsőházban, ingatlanban a többség benne legyen a mozgalomban.

- Hogyan alakulhat ki a mozgalom, azon belül is egy-egy szervezet?


- A társasházak gondnokait, közös képviselőit civil polgárőrök és szociális munkások keresik fel. A lakók többségének csatlakozási szándékát jegyzőkönyvben rögzítik, abban lefektetik, hogy milyen formában tud működni a szervezet. Erre kaphatnak ötleteket, de mindenki a közösségnek legmegfelelőbb formát választhatja. A későbbiek során esetleg egyszerűbb jelzőkészülékeket is tudunk biztosítani a rászoruló, kevésbé mozgásképes beteg, idős emberek részére.

- Úgy gondolják, van erre igény?


- Az elmúlt évben Szentesen végzett közbiztonsági felmérés azt mutatta, hogy a válaszadók több mint fele valamilyen formában szívesen részt venne saját és közvetlen környezete biztonságának megteremtésében, növelésében.

L. J.


<<< Vissza