<<< Vissza

Elismert név a piacon
Tudásalapú gyártás a GANZ-nál

2006. október 13.

 

A Szarvasi úton található a hegesztett acélszerkezeteket gyártó GANZ-Szentes Acélszerkezet Kft. telephelye. Bartha István ügyvezető igazgatót a vállalkozás jelenéről és a tervekről kérdeztük, de mindenekelőtt egy kis múltidézésre kértük.

- A GANZ elődje a Vas-és Fémipari Szövetkezet volt. 1978-ban a GANZ-Vasúti Járműgyár üzemegysége lett. 1995. január 1-től vagyunk teljesen önálló kft., melynek semmi köze már ahhoz a GANZ-hoz, - magyarázta Bartha István, aki maga 27 éve, termelési vezetőként kezdte itt, 18 éve pedig első számú vezető. A két tulajdonos egyikeként ő látja el az ügyvezető igazgatói feladatokat, a másik tulajdonos Kovács Béla Budapesten él. - Megvettük a "GANZ" nevet azért, mert addig is így ismertek bennünket, s ebben a tevékenységünket is meg akartuk jeleníteni. A cég neve elismert idehaza és külföldön is.

A kft. a tizenkettedik évét tapossa, a profiljuk jelentősen nem változott, csak bővült, és olyan területekre is dolgoznak, melyre korábban gondolni sem mertek, mondja az igazgató. Az alapítástól eltelt idő alatt nem volt veszteséges évük, úgy tűnik, az idei sem lesz az. Egyenletes felfelé ívelőt járnak be.

Nagypontosságú hegesztett acélszerkezetek gyártásával foglalkoznak. Az igazgató szerint kevésbé ismerik a céget a városban, mivel nem a lakossági szolgáltatásban és a környékre dolgoznak. Jelenleg két nagyobb vevőjük van, az egyik a vasúti járművek terén. A BKV-nak forgóvázakat, himbákat, kereszttartókat gyártanak. Ezeknek a munkáknak jellemzője, hogy rendkívül nagy pontossággal és sok emberi élőmunkával készülnek el. A másik terület, ahol vevőjük van, a hegesztő robotok szerkezetének gyártása, mely nagy acélszerkezetnek számít. Néhány éve ismerték meg ezt a piacot, de a mai kapacitásuknak már több mint felét leköti a rendkívül rövid határidővel kért munka. Jelentős része náluk készül, vannak olyan munkafolyamatok is, amiket kiadnak más cégeknek. - Régen eldöntöttük, nem szégyen az, ha nem mindent mi csinálunk, - vallja az igazgató. A leggazdaságosabban közelítjük meg a cégeket, és helyezzük ki a munkákat, amiket a minősítésünk még megenged. Mi a minőségi hegesztést favorizáljuk, ami csak akkor érhető el, ha a forgácsolás és lakatos munkák is átlagon felüli minőségűek. Van olyan munka - és a vasúti jármű munka ilyen - amit A-Z-ig a kft.-nél kell legyártani. A robotszerkezeteknél is az összeállítás, hegesztés és a szállítás a mi feladatunk, többnyire a darabolás, lángvágás és forgácsolás az, amit kihelyezünk, 110 kilométeres körzetben. Így elmondható, nagyjából negyven családnak biztosítunk megélhetést.

Bartha István

Bartha István elmondta azt is, a mai dolgozói létszám hasonló a megalakulás idejéhez, most néhány emberrel dolgoznak többen. Harmincöt az átlag, nyolc alkalmazottal, a többiek fizikai dolgozók. Ők a másfél hektáros telephelyen végzik munkájukat, ahol a kétezer négyzetméteres gyártócsarnok is található. A fejlesztésekről az ügyvezető így beszél: - Szeretnénk nagyobb súlyú szerkezeteket is gyártani, ezek 8-10 tonnások. A jövőt jelentené számukra. Ehhez létszámot kell bővíteni, csarnokot építeni - 1000-1500 m2-esre gondoltunk - ahol az összeállítást, készre hegesztést, egyengetést és az utómunkálatokat végeznénk. Érzésem szerint mostanra jutottunk oda, hogy ezzel komolyan foglalkozzunk. Az elmúlt évek azt sugallják, hogy ezt a területet szakmailag átlátjuk, a nagyokkal szembeni versenyt is kedvezőbben lehet így vállalni.

Bartha István a dolgozóitól tudásalapú gyártást követel meg, minden területen. Úgy látja, Közép-és Kelet-Európában a gazdaságok legnagyobb kihívása most a piac megtartása, illetve újabbak meghódítása. A piacokon naponta jelennek meg konkurensek, melyekkel szemben az olcsó és gyors beszerzés, termelés, fejlesztés a fegyver, versenyelőnyt jelentenek a szakmai és egyéb minősítések - a GANZ ügyvezetője szerint. - Ilyenkor jutnak eszembe apukám mondásai: "Fiam, tanuld meg, hogyha muzsikáltatsz, akkor fizetni is kell." Magyarországon nagy divat a körbetartozás, ezek a cégvezetők valószínűleg nem ismerik ezt a mondást, de nagyban veszélyeztetik azokat, akiknek tartoznak. A másik hasznos tartalmú mondása: "Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra."

Darók József


<<< Vissza