<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. szeptember 29.

 
Betyár zöldbableves

Hozzávalók 8 személyre:
10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt tarja, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 50 dkg zöldbab, 15 dkg tarhonya, 1 hegyes erős paprika, 1 evőkanál pirospaprika, só, 1 csokor petrezselyem, 3 dl tejföl, 2 evőkanál liszt.

Elkészítése:
Az apróra vágott szalonnát a serpenyőben addig sütjük, amíg zsiradékot nem nyerünk belőle, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Beletesszük az apróra vágott tarját, a szeletelt paradicsomot és a kétféle paprikát, majd felöntjük 2 l vízzel és lassú tűzön főzzük. Ha a hús már majdnem puha, beletesszük a megtisztított, feldarabolt zöldbabot és a tarhonyát. Amikor a tarhonya megpuhult, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, még egyszer átforralva tálaljuk.

Sajtos rakott csusza


Elkészítése:
Egy csomag csuszatésztát - kb. 25 dkg - enyhén sós, olajos vízben kifőzünk. Közben 20 dkg sertéshúst és 20 dkg füstölt húst - lehet maradék is - finomra darálunk, két gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, kiskanál margarinnal. A kifőtt tésztát vajjal kikent tűzálló tálba tesszük, mégpedig úgy soronként, hogy egy sor főtt tésztára egy sor húskeverék kerüljön. Erre - szintén soronként - ráöntünk 4 dl tejfölből, 2-3 evőkanál paradicsompüréből és 15 dkg reszelt sajtból készített keveréket. Ezt addig ismételjük, míg a tál megtelik. A tetejére tészta kerüljön. Öntsük le tejföllel, szórjuk meg reszelt sajttal és forró sütőben hirtelen süssük meg, úgy, hogy a sajt éppen, hogy piros legyen.

Jó étvágyat!


<<< Vissza