<<< Vissza

Hiánypótló nap
Kerekesszékből is csodálatos a világ

2006. szeptember 29.

 

A szeretet mindent elfogad. Ezt választották mottónak, s közös rendezvényük címének a gondozási központ és a Nosza Kht. Közelebb hozni az akadályozottsággal élőket az egészséges emberekhez, azoknak pedig betekintést engedni az ellátottak sajátos világába - ez is célja volt a megyeházára és a Kossuth térre szeptember 22-én, múlt pénteken szervezett regionális rendezvénynek.

Puskásné Halál Ágnes, a gondozási központ megbízott igazgatója a Nosza Kht. vezetőjével, Gila Zsókával való közös összefogás eredményének nevezte a nyílt napot. Több konferenciát, szakmai napot szerveztek már Szentesen, de korábban csak idős ellátottaiknak. Azóta a fogyatékkal élők nappali ellátásával is bővült tevékenységi körük, az utóbbi másfél-két évben térségi szociális szolgálat szervezésébe is belefolytak. Két pályázatra is lehetőségük nyílott, ők a helyi szociális és egészségügyi bizottsághoz pályázhattak, a megyei önkormányzat szakbizottságához pedig, mint civil szervezet, a Nosza nyújtott be támogatási kérelmet. Egyébként a munkakapcsolatuk is mindennapos, és egymásra épül.

A rendezvényre 14 szervezettől érkeztek vendégek városunkba, ahol első ízben került sor ilyen - Puskásné szavaival - hiánypótló eseményre. Összesen mintegy 150 résztvevővel zajlottak a programok, a figyelemfelkeltést is célul tűzve ki, ezért is vitték be a központba, úgymond szem elé a nyílt napot.

S hogy szívhez szóló is legyen, már a megnyitóban is gondoskodott róla Bódi Szilvia és Nagyiván Lajosné: segítségükkel a megyeháza udvarán a Munkás utcai ellátottak csoportja zenés műsort adott, fehér kesztyűben a siketeknek is elmutogatva a dal szövegét. Ketten ülve szerepeltek, egyikük kerekesszékben, a többiek a szeretet jegyében körbejárták őket.

Szirbik Imre polgármester megnyitójában kitért arra: a szeretet attól válik többé, hogy gyakoroljuk. Szerinte a segítséget emelt fővel is el lehet fogadni, s adni is művészet.

Az emeleti díszteremben Szebellédi Anna, a gondozási központ nem rég elköszönt vezetője ausztriai tanulmányútjáról, Gellérfy László, az országos szociálpolitikai osztály tagja, a Nosza alapítója a fogyatékkal élők jövőképéről, a nekik adható támogatásokról pedig Lencséné Szalontai Márta, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetője beszélt. A konferenciák mellett azonban délelőtt a sporté volt a főszerep, a fogyatékkal élők már ekkor megmutatták, mi mindenre képesek, s arcuk ragyogott a boldogságtól közben. A kerekesszékkel lehet sportolni a Kossuth téren, de lehet táncolni is a megyeháza udvarán, a délutáni művészeti be-

mutatón felejthetetlen volt ez a tánc a What a wonderful world (Csodálatos világ) ismert dallamára. Az együttlét közös élményét dalokban, versekben, has- és diszkótáncban fejezték ki rendkívül tehetségesen a vásárhelyi és szegedi klubokból érkezett gondozottak. "Nem sérült idegrendszerünk tesz minket egyénivé, hanem énünk" - hangzott egyikük szavalatában.

A mozgáskorlátozottak szentesi csoportjának 2004 óta tagja Kalmár Zoltán. A 37 éves fiatalembert születésétől fogva kíséri az idegrendszeri károsodás. Sorstársai nevében is mondja: segítséget kérni és elfogadni is nehéz, de ez a rendezvény is példa lehet arra, hogy mind több embert indítson összefogásra, hogy észrevegyék a fogyatékkal élők értékeit. Zoltánnak személyes példája is van: a barátnője egészséges, angolóra hozta közel egymáshoz őket, melyet az egyébként gyógymasszőrként dolgozó férfi tartott.

D. J.


* * *

A szentesi mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők szeretnék legmélyebb hálájukat kifejezni a Hollandiából érkezett gyógyászati segédeszközök adományozóinak - Hargitai Judit közvetítésével - akik ezzel nagy mértékben hozzájárultak lelki és fizikai megsegítésükhöz.
"Az ember élete bár megtörhet,
Mégis segítő kezet remélhet."


<<< Vissza