<<< Vissza

A város tisztasága

2006. szeptember 29.

 
A Városellátó Intézmény 88.600 négyzetméter területen végez rendszeres gépi úttisztítást a város belterületén. Teszi ezt heti háromszori gyakorisággal, illetve 59.200 négyzetméter területen heti egyszeri gyakorisággal. Kézi erővel mintegy 6.700 négyzetméteren végez úttisztítást az intézmény. Mindehhez 2 célgép és 2 fő utcaseprő áll a rendelkezésére. Amint az önkormányzat legutóbbi ülésén elhangzott, a gépek elöregedtek, korszerűtlenek, lecserélésük mind sürgetőbbé válik. Annál is inkább, mivel az úttisztítás hatásfoka évről évre romlik.

A korábbi években kézi úttisztítást is végzett az intézmény, a munkához közmunkásokat alkalmaztak. Azonban évről évre kevesebb közmunkás áll a cég rendelkezésére, ugyanakkor erre az időszakra esik a közterületeken végzendő munkák jelentős része (lomtalanítás, növényültetések). Munkaerőhiány miatt maradt el ebben az évben a városba vezető utak és a lekerülő út melletti kézi takarítás, szemétszedés.

A két fő utcaseprő végzi a kézi takarítást a közterületeken, ami nem csak a járdák, sétányok, utak géppel nem tisztítható részeinek takarítását jelenti, hanem a közterületekre kihelyezett mintegy 200 utcai szemetes edény ürítését is. Ez utóbbiak nem megfelelő használata (háztartási kommunális hulladék, vagy nagyméretű műanyag üdítős palackok utcai szemétgyűjtőben való elhelyezése) mellett egyre nagyobb gondot jelent a közterületeken jelentkező vandalizmus, rongálás.

Külön figyelmet érdemel és megoldásra vár a többlakásos társasházak körül kialakult helyzet. A közterületeken elhelyezett konténereket korábban bárki használhatta, ami azt eredményezte, hogy időnként már az ürítés utáni második-harmadik napon megteltek, s azt követően pedig a konténer mellé pakolták a szemetet. Az illetéktelen szemételhelyezés megakadályozására sok konténert lakattal láttak el, és lezárták a társasházak. Ez megoldja ugyan a társasház gondját, de ezzel nem szűnt meg a konténerek mellett történő szemétlerakás. Az illegális szemételhelyezők szabálysértési eljárás keretében felelősségre vonhatók.

Gyakran tapasztalható a meghirdetett, szervezett lomtalanítási akciókon kívül is, hogy feleslegessé vált televízió, hűtő, bútor kerül a konténerek mellé. Jó tudni, hogy a háztartási hulladék elszállítására használt járművek nem alkalmasak háztartási eszközök elszállítására, veszélyes hulladék, mint például a televízió háztartási hulladékkal nem is kerülhet a szeméttelepre. Hasonlóan az építési törmelék sem. Az utóbbiak elhelyezéséről az intézmény bejelentés alapján gondoskodik. Az első félévben 2-3 alkalommal kérték.

Az erőfeszítések ellenére nem csökken az illegális szemétlerakás. A közterületen elhagyott hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról az önkormányzatnak kell gondoskodnia. Ez alól csak akkor van kivétel, ha az elhagyott hulladék tulajdonosa azonosítható. Vele szemben az önkormányzat érvényesítheti meghatározott költségeit.

A vitában a képviselők korszerű várostakarító gép beszerzését sürgették. Szűcs Lajos alpolgármester így fogalmazott: a városnak vannak kritikus pontjai. Ha a lakosság összefogna, jobban vigyázna a tisztaságra, szebbé lehetne tenni a várost. Halmai László a locsolóautó hiányára hívta fel a figyelmet, amivel elkerülhetővé lenne az utcai porszennyezés.

L. J.


<<< Vissza