<<< Vissza

Bringások ünnepe

2006. szeptember 29.

 
Ragyogó napsütés, remek hangulat, új út a gát tetején. Kell ennél több a kerékpár szerelmeseinek? Most átvehették a legújabb kincset Csongrád és Szentes között. Az ünnepélyes átadáson Bedő Tamás Csongrád polgármestere, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, a beruházásban résztvevőket, és mellettük azt a sok gyereket és felnőttet, akik a két városból érkeztek a vasúti híd csongrádi oldali hídfőjéhez.

Csongrád első embere elmondta, 2002-ben merült fel először a gondolat a képviselő-testületekben, hogy teremtsék meg a két város közti összeköttetés lehetőségét. Kihasználandó mind-azon adottságokat, melyek a településeken és vonzáskörzetükben megtalálhatóak. Erre adott alkalmat az uniós pályázat. Elkészítésekor azzal is számoltak, hogy a közúti hídon is megoldható lesz az átvezetés. Erre azonban már nem volt elegendő pénz, de, mint a csongrádi polgármester kijelentette, bíznak abban, hogy később az Állami Közútkezelő Kht. forrásaiból ez is megoldódható lesz.

Szirbik Imre Szentes polgármestere, országgyűlési képviselő arról szólt, hogy a kerékpárút közelebb hozta a két települést. Minden esélyt, lehetőséget meg kell ragadni ahhoz, hogy Csongrád megye északi részén, a Dél-alföldi régió középpontjában, a Körös és a
Tisza találkozásánál egy olyan település-együttes működjön, a vonzáskörzetükhöz tartozó községekkel együtt, amely lakóinak otthont ad, a fejlődés motorja lehet, amely a vidéket előre viszi - mondta.

Dr. Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára némi történelmi áttekintéssel kezdte beszédét. Megjegyezte, amikor Ond fia, Ete, valamikor 1100 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy szálláshelyéül itt, a Körös-torkolatot választja és megépíti az első földvárat, nem gondolhatott arra az utókorra, amelyik spanyol, francia, német és magyar adófizető polgárok pénzéből egy sikeres pályáztatást követően megálmodta Szentes és Csongrád eme közös programját. A kerékpárutat, amely a közösségnek előrelépést, bringásoknak egy plusz lehetőséget, az ideérkező turistáknak komoly vonzást jelent a jövőben.

Mint megtudtuk, Magyarországon a napi közlekedésnek mindössze 3-4 százaléka történik kerékpáron. Vannak Nyugat-Európai államok, mint például Hollandia, ahol ez 54 százalék. Az államtitkár kijelentette: a kormány célja az, hogy bővíti a kerékpárutakat.

A Csongrádi oldalon 6,7 kilométeres bicikliút készült el az árvízvédelmi töltésen. A Tisza szentesi oldalán a strandfeljáró és a 451-es út között 2 kilométert tesz ki a kerékpárút, ami mostanra készült el. Tavaly 660 méternyi út épült meg a ligeti bejárótól a Váradi Lipót utcáig bringásoknak. A Csongrádi út mellet már korábban kiépült szakasszal így Szentes központjától, a bíróságtól a Körös-torokig, illetve a csongrádi pontonhídig kényelmes kerékpárúton haladhatnak az emberek.

(lovas)


<<< Vissza