<<< Vissza

Tizenöt évesek a 91-esek

2006. szeptember 22.

A rögbi csapatlabdajáték, melynek célja, hogy az egyik csapat, a tojás alakú labdát bevigye az ellenfél célvonalára, vagy azon túl a földre helyezze, vagy pedig átrúgja a kapu felső szárai között. A rögbi hosszú és homályos történelmet mondhat magáénak. Magyarországon a játékot már a 20. század első évtizedeiben ismerték, játszották, de akkoriban még nem alakultak erre a sportágra egyesületek. 1969-ben egy olasz diplomata (Carlo Pasqualaqa) néhány budapesti gyerekekből csapatot szervezett, hogy kedvenc játékát itt is játszhassa. A 70-es évek elején a csapat feloszlott.1979-ben a tízéves évfordulóra emlékmecscset szerveztek, amelyen megállapodtak, megpróbálják feléleszteni a rögbit Magyarországon.

A szentesi rögbisek első edzésére 1991 márciusában került sor a MÁV-pályán. A szervező és ötlethordozó Papp István és Vida-Szűcs Lajos volt. Az utóbbi 1980 óta űzte ezt a sportágat. Törőcsik Sándor edző így emlékszik a másfél évtizedre:

- A rögbi csapatot a MÁV karolta föl, és azóta is a Vasutas Sportklub szakosztályaként működik Szentesi VSC "91-esek" néven. Eleinte csak barátságos mérkőzéseket játszott a csapat. 1992-ben beneveztünk a magyar bajnokság 2. osztályába, ahol 2004-ig dobogós helynél rosszabb helyezést soha sem értünk el. Egy évig szerepeltünk az első osztályban is, de anyagiak illetve utánpótlás hiánya miatt nem vállaltuk tovább az NB I-es szereplést. A tizenöt év alatt a társulatból többen a magyar rögbi élet aktív szereplői lettek. Vida-Szűcs Lajos (80-as években az akkor még hivatalosan nem engedélyezett szövetség válogatottjának többször is tagja volt). 1992 óta tagja a szövetségnek, két évig a Magyar Rögbi Szövetség elnöki tisztjét is betöltötte. Az utóbbi években a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozik. Dobos Attila, Debreceni János, Papp István (a szövetség számvizsgáló bizottságábanis vállalt szerepet), Törőcsik Sándor (1998-ban válogatott tagja volt) játékvezetőként is szerephez jutottak. A 90-es évek közepén junior válogatott lett Labanc Gábor, Tímár Ferenc. Nagygyörgy Ádám, Józsa János tagja volt az 1999-es svájci világbajnokságra utazó keretnek. Napjainkban Fekete Csanád szerepel a címeres mezben. A történelmi visszaemlékezés után elérkeztünk a 2005/2006-os bajnokság értékeléséhez mondta Törőcsik Sándor edző. Elárulta, a csapat pontveszteség nélkül nyerte meg az NB II-es bajnokságot. Átszervezték a bajnokságot kialakítottak egy extra ligát, az előző év NB I-es csapatai mentek fel. Mi megmaradva másodosztályként az átalakított 2006-2007-es idényben az NB I-ben szerepeltünk. Ellenfelünk lesz Pécs, Szeged, Békéscsaba és egy Budapesti gárda. Két fordulós, rájátszásos pontvadászat lesz. A gyengébb együttesek az NB II-ben szerepelnek. Az utánpótlás kérdése? Egy hét fős junior csapatot kell kialakítani ez már megvan, s így minden adott az NB I-hez. Egy kis anyagi támogatás azért még jöhetne. Hagyomány az augusztus 20-i torna megrendezése. Másfél évtized alatt ez volt a tizedik, amit Mátyás-söröző kupa néven rendeztünk. Nyolc csapat jelezte részvételét, de sajnos csak négy érkezett meg. A lejátszott mérkőzések jól szolgálták a csapat felkészülését a következő bajnoki idénybe. A torna végeredménye: 1. Szentesi VSC "91-esek", 2. Budapesti medvék, 3. Szeged , 4. Békéscsaba.

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza