<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. szeptember 22.

 
Marhapörkölt másképpen

Hozzávalók 4 személyre
: 1 kg csont nélküli marhahús (hátszín vagy lábszár) 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 3,5 dl húsleves, só, bors, 1 kiskanál őrölt köménymag, csípős pirospaprika, 2,5 dl tejföl, liszt.

Elkészítése:
Mossuk meg a marhahúst, töröljük szárazra, majd vágjuk falatnyi darabokra. Kockázzuk fel a szalonnát, tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel a vöröshagymát. Közben forraljuk fel a húslevest. Forrósítsuk fel a szalonnát egy lábasban és süssük ki a zsírját. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, majd a húst is, állandó kevergetés mellett megpirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménynyel és csípős pirospaprikával. Öntsük hozzá a felforralt húslevest és az egészet újra főzzük fel. Fedő alatt, alacsony hőfokon készre főzzük. Keverjük össze a tejfölt egy evőkanál liszttel és sűrítsük be vele a pörkölt levét. Friss nokedlivel kínáljuk.

Szentgyörgyi palacsinta


Hozzávalók a palacsintához:
35 dkg liszt, 3 tojás, 3 dl tej, 3 dl szódavíz, 2 dkg kristálycukor, 1 tasak vaníliáscukor, 1 citrom reszelt héja, só, 1,5 dl olaj a sütéshez.

A vaníliakrémhez:
5 dl tej, 15 dkg kristálycukor, 5 dkg vaníliás pudingpor, 1 citrom héja, 10 dkg darált dió.

A tojáshabhoz:
3 tojásfehérje, 15 dkg kristálycukor, 1 ek. vaj.

Elkészítése: Kézi robotgéppel kikeverjük a palacsintatészta hozzávalóit és vékony palacsintákat sütünk. Majd készítsük el a vaníliakrémet: a pudingport egy kis hideg tejjel keverjük csomómentesre, forraljuk fel a maradék tejet, tegyük bele a cukrot és a reszelt citromhéjat, öntsük hozzá a pudingport és állandóan kevergetve addig főzzük míg besűrűsödik. Kenjük meg vékonyan a palacsintákat a krémmel, szórjuk meg darált dióval és tekerjük fel. Egy kivajazott tűzálló tálba szorosan egymás mellé rakjuk. Ha maradt a krémből öntsük a tetejére. 180 fokon 10-15 percig süssük. Hagyjuk kihűlni. Közben a tojásfehérjéből és a cukorból verjünk kemény habot, tegyük a tepsibe lévő kihűlt palacsinták tetejére és újabb 20-25 perc alatt 100 fokon sütőben szikkasszuk a kész süteményre.

Jó étvágyat!


<<< Vissza