<<< Vissza

Ecsettel az Alföldről

2006. szeptember 22.

 
A budapesti Stefánia Galériában rendezett kiállításon szerepelt festményeivel egy szentesi festő, Török Katalin. Az "Alföldi festők" című tárlaton két szolnoki alkotótársának képei mellett az ő tizenkét tájképét, csendéletét is két héten át csodálhatta a közönség.

Katalin már nem először és nem utoljára vendégeskedett az elegáns kiállítóhelyen, ugyanis 1993 óta minden évben láthatók voltak ott alkotásai, ám ezidáig csoportos tárlatokon. Őszi alkotótáborok lelkes résztvevőjeként nyílt erre lehetősége, először a Független Magyar Szalon keretein belül, későbbiekben pedig, ahogy idén nyár végén, már a Honvéd Kulturális Egyesület meghívására vett részt a kiállításon. Bár szerénykedik, a festő ezt a mostani bemutatkozást nagy megtiszteltetésnek tartja, mert csak hármuk munkái kerültek a falakra. Elmondása szerint jóleső elismeréseket kaptak, muzeológusoktól, restaurátoroktól is. Az alföldi tájat ábrázoló festmények realista stílusát szerették a fővárosban, Katalin úgy tapasztalta, van rá igény.

Tizennyolc éve foglalkozik olajfestéssel, s tájképek, csendéletek kerülnek ki kezéből. Mint mondja, témát könnyen talál lakóhelyén: szívesen és szeretettel ábrázolja a virágokat, az alföldi tanyavilágot, a Tiszát és a legkönnyebben elérhető Kurcát. Az ország más tájai is ecsetje végére kerülnek, így a mátrai erdők, a Balaton, a Duna melléki tájak, már mindahány a lelkében él, ahogy fogalmaz. Magát úgy jellemzi, vidám személyiség, aki vidám színekkel dolgozik. Sajátos, érzékeinkre ható a színvilága. A természettől nyer nyugalmat, ezt a harmóniát legjobban ecsettel képes kifejezni, bár irodalmi ízlése is fejlett, érdeklődik a költészet iránt. Ezt példázza, amikor Váczi Mihálytól választ idézetet mottónak: "Sokan kiáltoznak, s ha arra vágytok, hogy hallatszon hangotok, ti ne úgy legyetek hallhatóvá, hogy a lármán túlharsogjatok, - hajoljatok az emberek arcához, s közelről, halkan szóljatok."

Az sem véletlen, hogy Koszta, Munkácsy művein indult. Nincsenek ellenére a modern irányzatok sem. Ez a világ veszi körül otthonában, csereképek mellett ott vannak szintén alkotó édesanyja festményei is.

Már készülhet egyébként a következő alkotótáborra, november közepén, s az újabb csoportos kiállításra a Stefániában.

D. J.


<<< Vissza