<<< Vissza

Ismét a Smaragd-szigeten (2)

2006. szeptember 22.

 
Cork Írország második legnagyobb városa 160000 lakossal. Nagy múltú kereskedőváros a kanyargós Lee folyó partján sok-sok híddal. A belváros egy szigeten található. Az ősi Cork a mai Szent Finnbar katedrális köré épült, azon a helyen, ahol a feltevések szerint Finnbar a VI. században megalapította monostorát. Őt tekintik a város alapítójának.

Corkban semmi nem szokatlan, ami különös. A középkori várost idézi a Vörös Apátság tornya az 1300-as évekből. Hogy vörös-e? Korántsem. A torony szürke kőből épült. Még egy érdekesség: a Szent Anna-templom tornyának tetejét egy különös "szélkakas" ékesíti, mely lazacot ábrázol, megszentelt lazacot, ahogy errefelé szokás. Ez a város halászati kötődéseit mutatja. A templom messze csengő harangjai szinte egész nap szólnak, mert a nyolc harangból álló harangjátékot a turisták is kipróbálhatják.

A közelben megtekinthető a régi vajpiactér és múzeum. Innen szállították a vajat hordókba zárva a világ minden tájára. 150 éves egyetemmel is büszkélkedhet a város.

Akárcsak Dublin, Cork sem nevezhető szép városnak. Inkább különleges, érdekes. Vidámmá teszik a néha meghökkentő színűre festett épületei, a boltok cégérei és a kiskocsmák, a pubok sokasága.
A kocsmák Írországban elsősorban nem azért épültek, hogy bennük az ember a szomját oltsa. Az átlag ír ember számára a pub "kulturális" intézmény. A plüssfotelekben kényelmesen hátradőlve, vagy a pult bárszékén ülve, ha sokan vannak, akkor ácsorogva itt élnek társadalmi életet: beszélgetnek, jó zenéket hallgatnak, énekelnek, táncolnak. Nagyon barátságosak a betérő idegenekkel. A városban angol nyelvet tanuló sok külföldi diák is itt tölti estéit, élvezve az ír zenét, a néptánc lépéseinek elsajátítását, valamint a jellegzetes ír barna sör - a Guinness, a Murphy's vagy a Beamish- zamatát.
Hétvégi és délutáni kirándulásaink során megismertük az ír vidéket, melyet a zöld mezőkön legelésző tehenek és birkák, az örökké változó égbolt, a rengeteg várrom és kastély jellemez.

A Blarney-kastély tornyának pártázatán egy "varázskő" ékesszólással ajándékozza meg azt, aki megcsókolja a követ! Ehhez 120 lépcső megmászása után hanyatt kell feküdnie a bátor vállalkozónak, hogy nyaktörő mutatvánnyal elérje a nehezen hozzáférhető követ. Én megtettem, remélem meglesz az eredménye!

Írországban mindenütt visszaköszönt a múlt: a kelta temetkezési helyek maradványaiban, a kőmonostorok romjaiban.

(folytatjuk)

Dr. Czakó Tamásné
angoltanár, Koszta iskola


<<< Vissza