<<< Vissza

Mesteremberek háza

2006. szeptember 22.

 

A Művészetek Háza udvarán Börönte László keramikus térplasztikája a kézműiparnak állít emléket.

A Művészetek Háza. Ha lehet, így nagy kezdőbetűkkel. A Petőfi utcai gólyás házat újjá varázsolták. Szép lett. Az már az üzemeltetőkön múlik, hogy az marad-e a későbbiekben is.

Kálmánné Szabó Erzsébet igazgatónő a kalauzunk. A tárlatlátogatásra a szép tornácról indulunk. Mint mondja, a vendégeket, a turistákat is itt fogadják majd. A házba belépve a lépcső körjáróhoz érkezünk, az újjáépítés során lett kialakítva, egy egészen különleges helye az épületnek. Innen lehet megközelíteni a ház földszinti részét, illetve az alagsori nagytermét. A földszinti részben helyezkednek el a kézműves műhelyek. Az első ilyen a fazekas műhely. A falakon elhelyezett tablóin végigkövethetjük a szentesi fazekasság történetét, mindamellett élőben is megismerkedhetnek az érdeklődők a mesterség fortélyaival. A következő műhely a csuhé-, szalma-, illetve a vesszőfeldolgozás helyszíne. Az igazgatónő szomorúan említi meg: az utóbbi csak lenne, mivel aktív kosárkötő mester már nincs Szentesen. Egy idős ember foglalkozott korábban kosárfonással, de megromlott egészségügyi állapotára való tekintettel arra sem vállalkozott, hogy legalább a megnyitón részt vegyen egy bemutató erejéig.

Továbbmenve, a következő kézműves műhelyben a nemezelés hagyományaival ismerkedhet az érdeklődő. A kiállított tárgyak önmagukért beszélnek. A nemezelés a nomád pásztornépek mindennapi életéhez hozzátartozott, a hagyományt abból az időből hoztuk magunkkal, amikor őseink a Vereckei hágón keresztül megérkeztek a Kárpát medencébe - egészíti ki a látottakat az igazgatónő. A nemezelés tudományát Palásti Ágnes tanárnő adja át nagy érdeklődésre számot tartva a felnövekvő generációnak.

A műhelyek során haladva, a következő helyszínen gyönyörűséges vert csipkékkel, hímzésekkel találkozhatunk. Szövőszékkel, rajta rongyszőnyeg, eredeti autentikus mintákkal. Az igazgatónő szerint többen várják, asszonyok, hogy átadhassák a fiatalabb nemzedéknek azt a tudást, melyet tapasztalattal megszereztek életük során. Elgondolkodtak azon, hogy talán az első felnőtt tanfolyamuk ez lesz a házban. Mint mondja, már érdeklődők is vannak.

A fafaragó műhelyben Szabics Ferenc szép munkáit állították ki. Mindazokkal, akik szeretnék elsajátítani a szakma rejtelmeit, a mester fia foglalkozik, mellette Cseh Lajos tanár - aki míves fafaragványokat készít - tanítja majd az érdeklődőket.

Kálmánné Szabó Erzsébet

A ház két szélső taktusának egyikében helyezték el az ajándékboltot. Ott többek között Szentesen élő alkotók munkáival találkozhat az érdeklődő. Így láthatjuk Bíró Jenő festményeit, Palásti Ágnes nemezmunkáit, Tornyi Edit tűzzománcait, vagy a Kátai-gyertyákat. A boltban zsűrizett kézműves munkákat lehet vásárolni.

- A másik oldalon található az iroda, a tanári szoba, valamint a január 2-án megnyíló turinform iroda. A Szivárvány Művészetoktatás Intézmény bizonyos kézműves tanszakainak az óráit is itt tartjuk majd. Az alagsorban kialakított konferencia terem ideális hely lehet céges, családi rendezvények megtartásához. Az érdeklődők máris bérbe vehetik. A tanfolyamok mellett iskolarendszerű felnőtt OKJ-s oktatást tervezünk. Együttműködési megállapodást kötöttünk a szegedi tudományegyetem néprajzi tanszékével, melynek értelmében a néprajzszakos tanulóknak gyakorlóhelyet biztosítunk. Emellett kiállításokat szeretnénk rendezni a Művészetek Házában - mondja.

Majd még hozzáteszi: 24-én, vasárnap 10-17 óra között szeretettel várják az érdeklődőket a Művészetek Háza nyilvános megnyitójára. A programban egész napos kézműves bemutatók, színházi produkciók, tánc- és zenei bemutatók, art mozi előadás szerepel.

Lovas József


<<< Vissza