<<< Vissza

Miénk volt a tér
Kulturális kavalkád a központban

2006. szeptember 22.

 

Nem tudjuk, Artúr nevű látogatója volt-e a szeptember 16-i Térfesztiválnak, de hogy kicsi, nagy és indián volt, az biztos. Az LGT egykori slágerének címe azért illik ide, mert az évről-évre ismétlődő városi rendezvény idén is kicsalogatta a város apraját-nagyját a Kossuth térre, ahol egy népviseletbe bújt, autentikus indián együttes műsora volt az egyik színfolt.

Sokunk kedvelt helye a 2002-ben felújítva átadott Kossuth-tér. Átalakult formájában, korszerűbbé és virágosabbá átrendezve itt az utóbbi években a városi ünnepségek, művészeti előadások mellett visszatérő programnak számít a polgármesteri hivatal rendezésében a Térfesztivál is. A tavaly szeptemberi azért is emlékezetes marad, mert az Európa Tanácstól kapott Becsületzászlót ünnepelték (ünnepeltük) akkor egy tömegrendezvénnyel. Idén is színes kulturális- és sportkavalkád várta a szentesieket a Miénk itt a tér szlogen jegyében múlt szombat délután. Kis szigetek alakultak a Kossuth téren, közöttük hömpölygött az emberfolyam egyik előadástól a másikig.

Az ég borús kedvében volt, esővel fenyegetett, de ez nem zavarta a gyerekelőadások szereplőit és közönségét, mint ahogy pár méterrel odébb a civil szervezetek képviselőit sem. A Zöldág SE, a Szabadidős SK, a Jupát SE, a mozgáskorlátozottak szentesi csoportja és TKME Koszta József Klub volt jelen, s nem voltak ugyan teljes számban a városi civilek képviseletében, de ott volt a "lehetőség, hogy barátkozzunk", mint azt egy feliratban meg is fogalmazták az élőfalon. Erre kis üzenetet bárki elhelyezhetett, a másik oldalán ott sorakoztak az egy évvel korábbi feliratok. Ezeket megőrzik, hiszen így is íródik a civilek története, - mondta Kálmán Lajos, a CivilPont munkatársa.

Kézműves sátrakban mókás maszkok készültek a gyerekek arcára óvónők keze nyomán, de a kicsinyek maguk is kipróbálhatták kézügyességüket. Janó Tibor korongos "műhelyéből" formás kis műremekek kerültek ki.

A közelben a tehetségkutatóként is működő Szentesi Farkasok utánpótlás foci egyesületből kisgyerekek tartottak bemutatót. Az őket körbevevő tömeg nem tágított akkor sem, amikor a capoeira helybeli követői mutatták be, milyen leleményesek is voltak több száz évvel ezelőtt a brazil rabszolgák. A harcművészet a kései követőiknél már sokkal inkább akrobatika, ezt bizonyította, amikor záróakkordként öt fiatal egyszerre ugrott hátraszaltót, ráadásul füvön, ami még nehezítette produkciójukat. A kultúrák közti barátkozásra jó példa, hogy a Republic együttes színpadépítő technikusai siettek segítségükre, amikor a csapat zenéje nem akart elindulni.

Indiános zenekar a Kossuth téren

A Herencias együttes kecsua indián nyelven és népviseletben énekelt, zenélt. Hasonlót még nem láthattunk Szentesen, igaz, ők sem zenéltek még Horváth Mihály-szobor tövében. Ritka látványosság a koncert után hangfalat toló indián, hát még a magyarul beszélő! Az ecuadori együttes tagjai jelenleg Budapesten élnek. Egyikük, Carlos Pineda kérésünkre a mi nyelvünkön mutatta be hangszereiket, a pánsípot, furulyáikat: a dél-amerikait, észak-amerikait, kínait, a kenát és a cho-t. A chak-chak pedig az európaiak számára legérdekesebb, csörgőszerű hangszer volt, ezeket az indiánok évszázadok óta használják ünnepeken, derült ki magyarázatából.

A bensőséges hangulat a nagykoncert kezdetekor elvileg lehetetlenné vált a Kossuth-teret megtöltő tömeg miatt, mégis jelen volt. Amikor a Republic frontembere, Cipő elkurjantotta magát: "Indul a ...", mindenki egyszerre vágta rá: mandula!

A népszerű együttessel folytatódott az a hagyomány, miszerint a Térfesztivál sztárjai (előzőleg az Experidance, NOX) jellegzetesen magyaros zenei és gondolatvilágot követnek.

Darók József


<<< Vissza