<<< Vissza

Művészetek háza

2006. szeptember 22.

Hamarosan birtokba veszik a mesterek a Művészetek Házát.

Szentes egyik legértékesebb műemléki épülete újult meg mára. A gólyásház. Megújulását uniós program tette lehetővé. Mindamellett két település, Szentes és a romániai Újszentes összefogása. A munkálatokhoz szükséges forrás előteremtése érdekében együtt pályázott a város a Temesvártól két kilométerre fekvő testvértelepülésével, Újszentessel a Phare-CBC alapjára, melyből 75 millió forintot nyertek. Ezt egészítette ki az önrésszel Szentes, és Juhász Márta városi főépítész tervei alapján mintegy százmillió forintból rendbe hozták a 163 éves, klasszicista stílusú egykori polgárházat.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő az ünnepélyes pillanatokban utalt az évtizedeken át tartó kapcsolatra, amely a két települést összefűzi. Elmondta: közös alkotást ünnepel a város, a ház nyitott ajtókkal azokat a művészeket vonzza majd elsősorban, akiknek szíve mélyén és a kezében a népi mesterség, a népi művészet továbbvitele áll.

Azok az évszázados hagyományok, amelyek a magyarságot összekötik, közös tőről, apáink, őseink hagyatékából táplálkoznak. A jelennek a feladata, hogy mindazon ötletet, szemet, kézügyességet megkívánó dolgot megőrizze, s a jövőnek úgy adja át, hogy számukra az tovább vihető, az adott korban élő legyen. Ezt szolgálja ez az épület - mondta a polgármester.

A Művészetek Háza udvarát Börönte László helybeli keramikusművész térplasztikája ékesíti. A kézműiparnak állít emléket az alkotás: az alján egy régi céhláda látható, a rajta lévő oszlopon pedig különböző szerszámok szimbolizálják a népi mesterségeket.

Szilágyi Géza Újszentes polgármestere elöljáróban bemutatta a települést. A 2750 lakosú Újszentesen 1100 a magyar ajkú polgár. Idén ünneplik fennállásuk 115 éves évfordulóját. A ház nagyon szépre sikerült, gratulált a tervezőknek, kivitelezőknek, a kezdeményezőknek. Nagy feladat vár az igazgatónőre, hogy ezt megőrizze, betelepítse művészekkel, gyerekekkel. Mint mondta, megtiszteltetés volt, hogy együtt működhettek.

Az avató ünnepségen ízelítőt kaptunk a népművészetből: az újszentesiek népdallal, néptánccal kedveskedtek. Mészáros Kitti, a Horváth Mihály Gimnázium tanulója szavalattal állt ki a szép számú érdeklődő közönség elé.

A Művészetek Házát a Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény működteti. Az épület kulcsát Szirbik Imre adta át az iskola igazgatójának, Kálmánné Szabó Erzsébetnek.


<<< Vissza