<<< Vissza

Adó-info

2006. augusztus 25.

 
EHO változások

2006. szeptember 1-jétől a tételes egészségügyi hozzájárulás alanyainak meghatározásánál a következő változások lesznek

- a vállalkozási jogviszonyban díjazás ellenében személyes munkát végző személy után kell a tételes egészségügyi hozzájárulást megfizetni akkor, ha a díjazása havi összege eléri a minimálbér 30 százalékát, illetve naptári napokra annak harmincad részét és más kifizető utána tételes egészségügyi hozzájárulást nem fizet

- a választott tisztségviselők körének meghatározása kibővül a gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének társasági jogi jogviszonyával.
Mint ismeretes 2006. november 1-jétől nem szűnik meg a tételes egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség, így az Eho. hatályos rendelkezései szerint kell a tételes egészségügyi hozzájárulást havi 1.950, napi 65 forint összegben továbbra is megfizetni. A részmunkaidőben foglalkoztatottakra vonatkozó szabályokat továbbra is alkalmazni kell.

A járulékok megoszlása és mértéke változik

A főfoglalkozású egyéni vállalkozó a vállalkozói kivét, átalányadózó esetén az átalányadó alapját képező jövedelem, de havonta legalább 2006. szeptember 1-jétől 125 000 forint, minimum járulékalap után fizeti meg a társadalombiztosítási járulékot. Ha a vállalkozói kivét nem éri el a minimum járulékalapot, az Art. 17/A. §-ában meghatározott bejelentés esetén az egyéni vállalkozó a vállalkozói kivét, de legalább a minimálbér után fizeti meg a társadalombiztosítási járulékot. Ugyan ez vonatkozik az átalányadózó egyéni vállalkozóra is ha az átalányadó alapját képező jövedelme nem éri el a minimum járulékalapot.

Az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adózó (továbbiakban: eva adózó) főfoglalkozású egyéni vállalkozó a járulékokat (tagdíjat) havonta- 2006. szeptember 1-jétől 125 000 forint, 2007. január 1-jétől 131 000 forint minimum járulékalap után fizeti meg. Ha az Art. 17/A. §-ában meghatározott bejelentése szerint a jövedelme nem éri el a minimum járulékalapot, az eva adózó a járulékokat (tagdíjat) legalább a minimálbér után fizeti meg.

A foglalkoztató és a főfoglalkozású egyéni vállalkozó által fizetendő társadalombiztosítási járulék mértéke 29 százalék, ebből 2006. szeptember 1-jétől a nyugdíjbiztosítási járulék 18 százalék, az egészségbiztosítási járulék 11 százalék, amelyből a természetbeni egészségbiztosítási járulék 7 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék 4 százalék.

A biztosított természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékot köteles fizetni. Az egészségbiztosítási járulék mértéke 2006. szeptember 1-jétől 6 százalék, amelyből a természetbeni egészségbiztosítási járulék mértéke 4 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék mértéke 2 százalék,2007. január 1-jétől 7 százalék, amelyből a természetbeni egészségbiztosítási járulék mértéke 4 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék mértéke 3 százalék.

Törőcsik Norbert mérlegképes könyvelő

06-(30)-680-48-17 telefonon


<<< Vissza