<<< Vissza

Segítség, kezdődik az iskola!

2006. augusztus 25.

 
Az iskolakezdés sok gyermek és szülő rémálma. A gyerekek számára azért, mert vége a szünidőnek, a szabadságnak, újra be kell ülni az iskolapadba, elővenni a sarokba hajított könyveket, matekpéldákat megoldani, és még sorolhatnám. A szülők számára sem könnyű gyermeküket vagy gyermekeiket beiskolázni, mert mélyen a pénztárca aljára kell nyúlni a tankönyvcsomagok, füzetek, tollak és egyéb kellékek megvásárlásánál. Utánajártunk néhány iskolában és egy papírboltban, hogy mennyibe kerülnek az iskolakezdéshez szükséges dolgok.

A Klauzál Gábor Általános Iskolában az 1. osztályos könyvcsomag a legolcsóbb, 7 ezer forint. A legdrágábbak a hetedikesek könyvei, ők körülbelül 14 ezer forintot fognak fizetni. Az árak évfolyamonként változnak. Az állam 10 ezer forint per fő támogatást ad az iskoláknak, ezt az összeget az iskolai gyereklétszámmal szorozzák meg. A tanulók tankönyvtámogatást igényelhetnek, de a jogosultságot a szülőknek igazolnia kell a szükséges papírokkal. Az erre vonatkozó törvény szerint normatív kedvezmény igénybevételére az a tanuló jogosult, akire a következő - jogszabályban meghatározott - feltételek teljesülnek: a tanuló tartósan beteg, sajátos nevelési igényű, három- vagy többgyermekes családban él, egyedülálló szülő által nevelt, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül. Tehát egy kétgyermekes családot, ahol például mindkét szülő minimálbérért dolgozik, semmilyen kedvezmény nem illet meg, holott két felső tagozatos gyermek beiskolázása legalább 40-50 ezer forintba kerül.

Az egyházi fenntartású Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában az elsősöknek 10059 forintba kerül a tankönyvcsomag, ebből 1340 forintot kell fizetni a támogatottaknak. Egy 5. osztályosnak, aki angolul tanul és támogatott, annak 3500 forintot, aki nem támogatott, annak 12245 forintot kell fizetnie. Egy végzős tanulónak, aki francia nyelvet tanul és támogatott, annak 3926 forintba, a nem támogatottnak 13586 forintba kerül a könyvcsomag.

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola 9. osztályos diákja, ha a szakiskolai általános képzésben kezdi tanulmányait és nem támogatott, 16700 forintot kell fizetnie, ha a szakközépiskolai képzésben tanul, 27000 forint a nem támogatott tankönyvcsomag ára. A nappali gimnáziumi képzésben a 9-10. osztályos könyveket kell megvásárolni, ami 29700 forintba kerül, támogatás nélkül. Az iskolában lehetőség van arra, hogy a nehéz családi körülmények között élők kölcsönözhetnek könyvtári tankönyveket, de a jogosultságot ilyenkor is igazolni kell. A legdrágábbak a szakmai könyvek, 3-4 könyv ára 15000 forint körül van.

A Szecolor Kft. boltvezetőjét, Kotymán Györgynét is megkerestük és a füzetek, tollak, táskák árairól kérdeztük. Elmondta, hogy az alapcsomag ára körülbelül 5000 forint, ehhez jön még a táska és a tolltartó. A vevők igényeik és pénztárcájuk szerint döntenek, hogy az olcsóbb vagy a drágább termékeket vásárolják. Mindig vannak felkapott dolgok, például a mesefigurás tolltartók, táskák. Idén Pókember hódít. Az árak igen változók, zsírkrétát 95-től 1300 forintig lehet kapni, temperát 500-tól 1350 forintig. Egy elsős gyermek szülője átlagosan 20-25 ezer forintot hagy a boltban, de ez attól függ, hogy milyen táskát választ a leendő iskolás. A boltvezető szerint egyre inkább elhúzódik az iskolakezdési vásárlás időpontja, augusztus utolsó két hetében, szeptember elején rohamozzák meg az üzletet.

Majzik Andrea


<<< Vissza