<<< Vissza

Harminc éve pengetnek

2006. augusztus 25.

 
A zenekar vezetőjének Szirbik Imre polgármester augusztus 20-ánn adta át az emlékérmet. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Szentes Városért Emlékéremmel tüntették ki a Pengető Citerazenekart. A kitüntetést az alkalomból kapta az együttes, hogy városunkban harminc éves jubileumához érkezett a citerásmozgalom.

Sikereik kapcsán annyiszor méltattuk már a zenekart, vajon mit is lehet még írni róluk? A legfontosabb eredményeket mindenképpen illik felsorolni: az ebben a felállásban zenélő, s a Pengető nevet 1995 óta viselő citerazenekar négyszeres Arany Páva-díjas, 1999-ben, 2001-ben, 2003-ban és legutóbb idén érdemelték ki a rangos szakmai elismerést, elnyerték a Csongrád Megyei Közgyűlés alkotói díját '99-ben, 2001-ben a Duna TV népzenei versenyén elsők lettek, a Vass Lajos Népzenei Versenyen idén már kétszer is kiváló arany fokozatot kaptak, s készülnek az országos megmérettetés döntőjére. Mint ahogy előttük áll szeptember 30-án a népzenei staféta továbbadása, melyet a Kórusok Országos Tanácsa (KÓTA) bízott rájuk egy éve. S még hosszasan lehetne sorolni a városunknak szerzett sikereiket, hazaiakat és külföldieket egyaránt. A jelenlegi Pengető tagjainak névsora sem maradhat ki: Baranyi Imre, Szeri Szilvia, Vas Andrea, Földesi Márta, Őze Csaba, Petesné Trupulai Erzsébet, Laczkó Péter és Mélykutiné Németh Kornélia. Utóbbi a zenekar művészeti vezetője, s az elismerést, vagyis az oklevelet és a plakettet is ő vette át az augusztus 20-i városi ünnepségen az együttes nevében. A boldogságtól nehezen talált szavakat, amikor az elismerésről kérdeztük, látszott, nagy élményként éli meg a városi díjat. -Egy hete, amikor jött a levél, s kibontottam, szerintem mindenki, ország-világ hallotta, hogy hatalmasat sikítottam örömömben, - meséli Nelli. Nagy boldogság, a legnagyobb elismerés, amit a várostól kaphattunk. Általa rengeteg energiával feltöltődtünk, erőt ad további évtizedekre, még színvonalasabb műsorokhoz, s hogy Szentes jó hírét minél meszszebbre elvigyük.

Nehéz már összeszámolni, de mintegy 40-50 valamikori és jelenlegi citerást érint a most kapott kitüntetés. Szükség volt a jó alapokra, melyet Jós Józsefné tett le még 1976-ban, így indulhatott meg a kibontakozás. Nelli 1980-ban ismerkedett meg a citerázással, de ketten még nála is régebben: Laczkó Péter '77-ben, Petesné Erzsébet '78-ban. A nyolcvanas évekre jött össze az a fantasztikus fiatal gárda, a vezetőjük szerint olyan ez a nyolc zenész, akár egy család. A kis híján három évtizede citerázó Erzsébet azt mondja, nagyon büszkék a zenekarvezetőre, kiválóan tartja egyben a csapatot, és még mindig képzi magát. Fontos, hogy az eredeti népzenét képviseli. Lányaik is erősítik a zeneiskolában működő gyermek citerazenekart, tehát az utánpótlás megvan, sőt jó kezekben van: öt éve Nelli irányításával a gyerekek a Pengetőhöz hasonló lelkesedéssel alkotják az együttest.

D. J.


<<< Vissza