<<< Vissza

Óriástartályok tejnek, sörnek

2006. augusztus 25.

 
Elkészült az ötvenezer literes tejtároló siló

Hamarosan tíz éves lesz a Tejszolg-Szentes Kft., mely az élelmiszeriparnak és a vegyiparnak is beszállítója. A Nagynyomáson lévő telepükön készítettek már óriástartályokat Európa több országába, de még Amerikába is.

A Vásárhely felé vezető út mentén, a telepükön 1975 óta tartja magát az iparág, melyet az 1996 decemberében alapított Tejszolg. Kft. folytat, árulja el a céget egyik ügyvezetőként irányító Szabó Imre. Ő gépészmérnökként itt kezdte pályafutását, míg tulajdonostársa, Botos László az alapításkor már húsz éves tapasztalattal rendelkezett a gépjavítás terén. -Harminchat alkalmazottal dolgozunk, egyik üzletágként tartályokat gyártunk élelmiszeripari és vegyipari alkalmazásokra. Van továbbá egy csőszerelő csapatunk, a cég tevékenységének sorában a harmadik a gépjavítás. Ez egy szervízcsoportot jelent, melynek tagjai hazai tejfeldolgozó üzemekben végeznek karbantartást. Ez utóbbi kifejezetten a tejiparhoz köthető, a két másik üzletág a rozsdamentes acélhoz, mondja Szabó Imre.

A városban nincsenek egyedül a piacon, de a Tejszolg a legfajsúlyosabb üzem az ügyvezető szerint, sőt országos viszonylatban is a legjobbak közé sorolja magukat. Hozzáteszi: minőségi tartálygyártás a jellemzőjük. Három szintű szabályozással dolgozik a cég, melynek egészét átöleli az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer, a gyártóüzemük pedig alkalmas a legszigorúbb európai szabvány szerint tanúsított hegesztett szerkezetek gyártására. Maguk a szakemberek is tanúsítvánnyal rendelkeznek, 11 minősített hegesztő munkatársuk van.

Vevőkörükben az élelmiszer-és a feldolgozóipar, abból is elsősorban a tejipar a legjellemzőbb, de mellette még a söripar, üdítőitalgyártás, állateledel-gyártás, csookoládé, méz, illetve a vegyipar, azon belül is a festékgyártás, mosószergyártás területére is szállítanak.

Nem csak idehaza kereskednek, tavalyi forgalmuk harmada már exportból származott. Az ügyvezető azt mondja, igyekeznek a hazai feldolgozóipar gyengeségét külföldi kapcsolatokkal kompenzálni. Az export főleg uniós országokba irányul, Franciaországba, Németországba, Belgiumba, Hollandiába, Ausztriába és Olaszországba, de Angliában és a tengerentúlon, az amerikai földrészen is találni tartályaikból.

Az uniós csatlakozásról egyébként az jut az eszébe Szabó Imrének, hogy a cég pályaíve 2004-ben tört meg kissé. A csatlakozást megelőző egy-két év volt a legerősebb periódus a kft. életében, hiszen a magyar élelmiszeriparnak fel kellett készülnie, ez pedig nagyon sok fejlesztést eredményezett, komoly beruházások valósultak meg. Mindez nekik is kedvezett, de utána kis hullámvölgy következett. A tavalyi év viszont már biztató volt, lemezmegmunkáló technológiájukat sikerült fejleszteni.

- Ezt tervezzük a továbbiakban is, mert a cég előrelépése az lehet, márpedig tulajdonostársammal hosszútávon gondolkozunk, hogy új üzemet hozunk létre, magyarázza Szabó Imre. Több ütemben tervezik a megvalósítását, ami aztán jóval gazdaságosabban lehetne üzemeltethető a jelenlegi körülményeknél.

A cég átfogó bemutatása nem lenne teljes, ha elhallgatnánk, hogy aktívan támogatják a helyi sportéletet. Nem csak szponzorként bukkan fel a Tejszolg neve a városi úszóklub és a Delfin egészségmegőrző egyesület szenior úszói kapcsán, (utóbbinak Szabó Imre az elnöke) de részt vesznek városi amatőr tekeversenyeken is, amelynek bajnoki kupáját is birtokolják.

Darók József


<<< Vissza