<<< Vissza

Élő bárány a pörköltért

2006. augusztus 25.

 
Az augusztus 19-i Szent István - főzőverseny az Aranykalász étteremben már a harmadik alkalom volt a szakácstudomány megmérettetésére. A jó hangulat garantált volt, a versenyzőket pedig az értékes fődíj, egy élő bárány is motiválta. A zsűri elnökeként Fássy Ádám kóstolgatott.

A Hegedűs család felhívására tizennégy csapat gyújtott a bográcsok alá az augusztusi hőségben. Az Aranykalász udvarán az előző évekhez hasonlóan baráti társaságok, családok gyürkőztek neki a feladatnak, hogy öt kilogramm marhalábszárból kerekítsenek finom pörköltet. A hozzávalókat a csapatok hozták magukkal, saját recept alapján. Még külföldi csapat is beszállt a magyaros konyha helybeli versenyébe a városunkban edzőtáborozó tiroli ifjúsági vízilabda csapat révén. Politikusokat is lehetett látni. A szocialista képviselő, Móra József a Szentes környéki hagyományos ízeket kedveli, így a Brusznyiczki Pállal közös, a város egyik határrészéről elnevezett terehalmi főztjét is így ízesítette: hagyma, őrölt bors, köménymag, erős csöves paprika.

Az MB-kettős hat ismerőst ültetett az asztalhoz. Mint ahogy pár méterrel odébb a Dongó László fideszes polgármester-jelölt dirigálta Méhecskék is teli asztalnál várták az eredményhirdetést. A politikusok ebben a versenyben végül egyaránt negyedikek lettek. A zsűri sokáig tanakodott, közben a csapatok és vendégeik jóízűen falatoztak és még reménykedtek. Ezt tették a szakácstanulók is, akik összemérték "erejüket" a rutinosabb főzőkkel. Egyikük csapatában mindenesetre Királyoknak nevezte el magukat ifjabb Lévai Imre, aki az Aranykalász tanfolyamát végzi, és a meggyesegyházi Kovács László, ő afféle hobbiszakács. Száraz vörösbor, fél kilogramm paradicsom került a főztjükbe, meg mélyvörös édes paprika, ez utóbbi az "optikai tuning" miatt, osztották meg titkos receptjüket. Pozitív kritikákat is kaptak, s a versenyben negyedikek lettek. Nem tévedés: mindenki így járt, aki nem az első háromban végzett.

A demokratikus zsűritől a harmadikoknak járó kakast a Kinizsi 2000 Zrt. kapta. Az ezüstérmes Szentes-Air nyereménye egy választási malac. A Rodeó Hungária (képünkön) megismételte két évvel ezelőtti győzelmét, a nyeremény ezúttal egy bárány volt, a Kinizsi Zrt. ajándékaként. Mészáros Zsolt és Kalamusz Endre karjukba is kapták rögtön a riadtan bégető jószágot. Hagyományos ízek, semmi extra, ennyit közölt a receptről Zsolt, aki nyolc évig szakácskodott régebben. Azt mondja, mint itt is, a gasztronómia nagy részben férfiakról szól, ám a hölgyektől lehet a legtöbbet tanulni, így ő is az édesanyjától.

Fássy Ádám zsűrielnök a szépségversenyek hazai "atyja" szép lányok helyett gasztronómiai remekműveket csodálhatott. Az eredetileg szakács Fássy bejárta a világot, de mint elmondta, a magyar konyhát nagyra tartja. Az Aranykalászban is a magyaros ízeket kedvelik, mondta ifjabb Hegedűs István. Az ünnepi hétvégén sokan fogyasztottak náluk. Ígéri, jövőre is megrendezik a sikeres versenyt.

Darók József


<<< Vissza