<<< Vissza

Közös kenyerünk

2006. augusztus 25.

Az ünnepélyes kenyérszegés pillanatai Fotó: Vidovics

A Szent István-napokat, az augusztus 20-ához kapcsolódó három napos ünnepségsorozatot a legszélesebb közönségrétegnek ajánlották a szervezők - az önkormányzat, a művelődési központ, a Civil Fórum és a Kovács Produkciós Iroda - amihez szerencsére pompás idő is párosult.

Sztárvendégek nívós műsora mellett a sikeres családi nap elmaradhatatlan "kellékei", kutyák és lovak voltak még a nagy közönségkedvencek.

A "Kurcán innen" került sor a hagyományos ünnepi műsorra augusztus 20-án, melyet zenés-táncos produkciók kereteztek. A Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete Szent István-emlékműsorával már megalapozta az ünnepi hangulatot. Ezen az estén adták át a Városért Emlékérmet, ezúttal a Pengető Citerazenekarnak. Az Ifjúsági Parkban összegyűlt több ezer embernek Szirbik Imre mondott beszédet. A polgármester és országgyűlési képviselő a hármas ünnep egybefonódását összegezte. Az ünnep erre figyelmeztet: a történelem szavát meghalló István királytól, aki tudott és mert cselekedni, az alkotmányon át az életig, melyet a magyar ember kenyérnek nevez, s melyben a közös munka verejtéke tükröződik, mondta Szirbik Imre Kovách Péter református és Serfőző Levente katolikus lelkipász-torok jelenlétében, majd a megszentelt, megszegett új kenyérrel körbekínálta az embereket.

Népszerű volt Istenes Csilla rendezésében a lovasnap (Fotó: Vidovics)

A Fővárosi Operettszínház művészei, élükön Szinetár Dórával, Janza Katával fergeteges hangulatot teremtettek, s a musicalslágerek után Hungária-dalokat énekelve igazi utcabál kerekedett dalaik nyomán. Zárásként a Rómeó és Júlia koreográfiáját tanították meg a nézőkkel. Ezért is megérte ott maradni, de a hagyományos tűzijáték pompájáért is.

A Kurca túlsó partján már előző nap is zajlottak a programok, s a családoknak kedvezett az IC Ranch Kupa, mely első ízben kiírt verseny volt. Vagyis, inkább a régi, még a Termál téesz idejéből való szentesi lovas hagyományok felélesztését, a három helybeli lovasszakosztály közeledését célozta a Szentesi Lovasnapok, derült ki Istenes Csilla magyarázatából. A western lovaglással foglalkozó klub tulajdonosa rendezésében a sportközpont mögötti füves pályán bármerre nézett a szépszámú érdeklődő, mindenütt feltűnt a cowboy-kalap, a western-viselet. A közönségvonzó rendezvényt a segítő körülmények miatt csatolták a városi programokhoz, s bele is illett: nem mindennapi látvány volt csodálni az ügető telivért, a lipicai kecses lépteit az akadályversenyen, a világon rövidtávon verhetetlen fajta, a szentesi tenyésztésű quarter horse vágtáját, vagy éppen a száguldó esküvői fogatot. A nézőknek a helybeli versenyzők - gyerek ügyességi és fogathajtás kategóriában - meghálálták a tapsot, mert a hagyományteremtő napon több első helyezést itt tartottak. Még lovacskát formázó lufit is lehetett találni a vásárban.

A tűzijáték pompájáért sokan kilátogattak az ünnepségre

Augusztus 20-a a bőség zavarát és ehhez a legkellemesebb kirándulóidőt kínálta. Ennek ellenére tömeges érdeklődés csak az esti programok iránt volt, de ezen a szervezők már nem is csodálkoznak.

Hogy a határon túli magyarság híres a hagyományőrzésről, azt bizonyította a bács-katopolyai Tátika gyermek néptánccsoport is, mely Rind Melitta és Győri Attila vezetésével másodszor vendégeskedett nálunk a Kodály Zoltán Művelődési Központ delegációjaként. A harminchárom gyerek a műsor zárásaként összegyűlt a színpadon, ahol a vendéglátó Léhi Gábor, a Szabadidős Sportklub elnöke a civil fórum nevében külön megköszönte nekik a produkciót.

Nem messze a pázsiton kutyaszépségek vonultak fel gazdáikkal, az Ebtenyésztők Szentesi Szervezetének jóvoltából hirdetett versenyen. Mindkét kategóriában közönségszavazással dőlt el a verseny, a kistermetű kutyák mezőnyében Haley lett az "üstökös". A négy hónapos születésnapját ünneplő eb gazdája, Valkai András azt mondja, a most még kicsi kedvenc 55-57 centis marmagasságot is elérhet kifejlett korára. Ez a fajta, a border collie kiváló terelőkutya, amit Haley kecskék mellett már gyakorol és gazdája szerint élvezi is. A nagytermetűek versenyében tekintélyt parancsoló német juhászok, masztiffok, bulldogok között egy elegáns kutya, az Adél nevű golden retvier vitte el a pálmát. Rögtön körbevették, simogatták a gyerekek, Schmidt György kutyája pedig tűrte a kényeztetést. Nem csoda, hogy ennyire szelíd, hiszen az amerikaiak éppen ezért tenyésztették ki, sőt a filmekben sem véletlenül ezt a fajtát szerepeltetik.

Darók József


<<< Vissza