<<< Vissza

Kerékpár probléma

2006. augusztus 4.

Évek óta problémát okoznak a városban, a falhoz támasztott kerékpárok. Nincs ez másképp a vasútállomáson sem. Azonban míg máshol talán indokolt lenne a dolog - biciklitároló nem lévén - itt ez nem érvényes.

Nagy Lajos az év eleje óta a vasútállomás kerékpár tárolójának őre. Lapunkon keresztül szeretné a lakosság figyelmét felhívni az itteni állapotokra.

- Január 1-je óta, a város gondnokságán keresztül üzemeltetjük, szerződésesen ezt a létesítményt. A kerékpártároló folyamatosan, egy elkerített helyen üzemel. A ki- és bejövő forgalmat kapucsengő jelzi, tehát mindig halljuk illetve ellenőrizzük ki lép be a tároló területére. Egy napi jegy 70,-, a diákjegy 35 forintba kerül, a MÁV dolgozóinak ingyenes a használat, illetve váltható bérlet is. A tárolót használóknak, visszatérvén igazolniuk kell magukat a jeggyel, tehát illetéktelen nem viheti el más kerékpárját. Az elmúlt időszakban próbáltuk kultúráltabbá tenni a területet, mert a régi állapotok tarthatatlanok voltak. Reméltük, hogy így jobban bevonzzuk az utasokat. Festettünk, meszeltünk eltakarítottuk a szemetet a környékről. Az utasokat figyelmeztető falragaszokkal is kértük, hogy a tárolóban helyezzék el kerékpárjaikat, azonban ennek hónapokon keresztül nem volt látható eredménye. A biciklik továbbra is ott sorakoznak az állomás minden oldalán, a vizsgálók házánál, a postánál. A baj, az így meglehetősen negatív érzéseket keltő környezet mellett azzal van, hogy a biciklik környékén gyűlik a szemét.

Az emberek inkább itt-ott letámasztják a kerékpárjukat, minthogy behozzák. A problémák akkor kezdődnek, amikor a kerékpárt eltulajdonítják. Nem egyszer jöttek ide segítséget kérni emberek. Sajnos ezekkel az esetekkel nem tudunk mit kezdeni. Az egész állomás területét nem ügyelhetjük fel. Volt már eset összezárt kerékpárok nappali ellopására is. Ez mutatja, hogy nincsenek biztonságban a biciklik. Éppen ezért már igény mutatkozott egy őrzött parkoló üzemeltetésére is, ami a közeljövőben meg is fog valósulni.

Tudom, ez a térítésköteles tároló rögtön az anyagiakat juttatja mindenki eszébe, azonban úgy gondolom, hogy 70 forint nem nagy ár egy teljes napra- főleg, ha figyelembe vesszük a közbiztonságot. Ezért a kérésem az lenne a lakosság felé, hogy ne sajnálják azt a kis pénzt a saját, illetve az állomás érdekében. A közterületen hagyott kerékpárok biztonságát nem tudjuk szavatolni. Illetve az ide-oda támogatott biciklik nem valami meghitt hangulatot kölcsönöznek a vasútállomásnak - mondta Nagy Lajos.

Az elmondottakat Fekete István is megerősítette. Az állomásfőnök szintén kéri az utasokat és dolgozókat, hogy ne az anyagi, hanem a biztonságosabb és esztétikusabb oldalát nézzék a dolognak.

Z. J.


<<< Vissza